petek, 21. december 2018

Zakaj je pomembno ohranjati pisalne navade v digitalni dobi

Nove tehnologije prinašajo nova znanja in nove koristi. Njihova  uporaba pa ima tudi slabo plat.

Svojih občutkov ne znamo več izraziti z besedami, le še z raznimi ikonicami, smeškoti in t.i. čustveniki, ki naj bi povedali kako se počutimo ali kaj želimo sporočiti.

Za to tudi ne potrebujemo preveč časa. Tega nam ni treba pisati. Le kliknemo. Naredimo nekaj klikov tudi in nekaj klikov tam. Klik, klik. In je stvar opravljena.

Za besede in čustva smo iznašli krajše zapise. Takšna je postala tudi naša osebna komunikacija z drugimi. Večinoma se z drugimi pogovarjamo tako, da gledamo v telefon. Stika ne znamo več vzpostaviti.

Sporazumevamo se večinoma le še preko družabnih omrežjih, kjer si pridobivamo zavidljivo število virtualnih prijateljev, čeprav dejanskih oseb, ki so nam sicer neznanci, a se nekako lažje pogovarjamo z njimi kot s fizičnimi osebami okoli nas.

Sicer pa tudi ni treba, da pretiramo govorimo z njimi. Dovolj je nekaj všečkov, kratkih komentarjev, včasih dolgih razprav brez repa in glave.

V bistvu lahko zapademo v slabo voljo, celo potrtost, če vsega zgoraj naštetega pod našimi objavami ni.
Seveda stvari nekoliko karikiram, a opisano ni daleč od resnice ali vsaj zelo kmalu lahko postane dejansko stanje. Seveda tako ni pri vseh, a trend je usmerjen v podajanje čim hitrejšega sporočila, dobro pa je kdaj tudi premisliti, kaj in kako nekaj napišemo (o tem si lahko preberete več v starejših objavah).

Kot deklica sem si rada dopisovala s prijateljicami in prijatelji iz drugih krajev, tudi držav. Z nestrpnostjo sem pričakovala novo pismo v nabiralniku. Vsako pismo posebej me je razveselilo. Ta želja in navdušenje ob prejemu pisma se v odrasli dobi nista zmanjšala, le komunikacija se je preselila s papirja v elektronsko obliko. A to ni enako. Čisto drugače je, če pismo držite v rokah in ga berete v udobnem (bralskem) položaju, kaj ni? Sedaj si dopisujem veliko manj, ker se mi zdi elektronska pošta veliko manj osebna in se zato veliko manj trudim ohranjati stike na ta način.

  • Letošnje praznike ste lahko drzni in svojim najbližjim in najdražjim napišite pismo. Ni treba, da je prav dolgo, a napišite jim, kaj vam je pri njih všeč ali zaradi  česa so posebni za vas. Možnosti so lahko neštete.
  • Otrokom lahko namesto igrač za božič ali novo leto lahko podarite posebno darilo - "Božičkovo" pismo. To je vedno dobra ideja. Pri nas se otroka skorajda še najbolj veselita tega. Da ju Božiček pohvali, včasih tudi malo okrara, seveda s polno mero prepričanja, da bosta v prihodnje ravnala drugače.

Če se vam pisanje zdi naporno in zamudno opravilo, je vseeno nekaj načinov, kako praznične dni popestriti s čarobnostjo pisane besede.

  • Napišite voščilnico. Letošnje praznike se ne znašajte na učinkovitost socialnih omrežij in pametnih telefonov, preko katerih boste pošiljali novoletna voščila. Vzemite si nekaj časa in voščilnice napišite sami. Ni treba, da je besedilo zelo "ustvarjalno", lahko je zelo tradicionalno ali sposojeno iz kakšne dobre poezije ali citat, ki vam je všeč. Pomembno je, da ga napišete vi. Za bolj pristen pristop lahko voščilnico tudi narišete. 

Na Literarnici vam želimo mirne praznike in ponovno pišemo po praznikih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar