petek, 9. februar 2018

Tehnika pisanja zapiskov: Miselni vzorec

Rada si zapisujem stvari, informacije, ki me zanimajo in podatke, ki si jih želim zapomniti tudi kasneje. 

Ljudje me pogosto sprašujejo, kako si toliko stvari zapomnim, saj si res zapomnim veliko stvari, ki so bile rečene na sestankih, na izobraževanjih, dogovore, predloge itd. Moj odgovor je vedno enak. Da si stvari zapišem in že s tem dejanjem mi v spominu ostane veliko več podatkov, kot če si povedanega ne bi zapisala. 

Zapomniti, to je le ena od prednosti, ki jih prinaša zapisovanje informacij.

Informacije si zapisujem  z namenom, da bom tudi kasneje imela pri roki podatke, ki jih želim vedeti. Da mi ne bo treba ponovno vseh podatkov ponovno iskati in odkrivati, ko jih bom potrebovala. Hkrati pa sem ugotovila, da mi velikokrat zapiskov ni potrebno ponovno pregledati, saj si informacije, vsaj glavne, pomembne informacije, zapomnim. Zapomnim pa si jih, ker sem jih zapisala. 

Seveda pri zapisovanju uporabljam papir in pisalo. To se mi zdi še vedno najboljši način zapisovanja, saj neposredna povezava med gibi roke, ki jih delamo med pisanjem in našimi možgani spodbudi, da so naši možgani bolj aktivni in si tako veliko več zapomnimo in napisano tudi bolje razumemo. 

Od nekdaj rada pišem, zato je zame povsem samoumevno, da si stvari zapisujem. Marsikdo pa si misli, da je pisanje zapiskov dolgočasno in brezvezno delo. Prav tako ne vidijo smisla v zapisovanju, ko lahko informacije vedno z nova poiščejo na spletu.

Verjamem, da imamo um, zato da ga uporabljamo. Pisanje, razmišljanje in spomin so velik del te uporabe. Že tako se premalo trudimo, vsa movodobma tehnologija pa nam v veliki meri pomaga ravno pri stvareh, ki jih ne bi smeli dovoliti, da nam ni treba razmišljati, pisati ali se česa spomniti. 

Za vse, ki ne marate zapisovati ali v zapiskih ne najdete prednosti, bo morda ustrezala preprosta in vizualna tehnika - miselni vzorec.

Pri tej tehniki poudarja nekakšno hierarhijo, po kateri razporedimo informacije. V središču ne glede na položaj na papirju (na vrhu ali sredini) je vedno glavna tema, od katere si sledijo podteme, ključni podatki, dodatne pomembne razlage. 

Miselni vzorci so lahko zelo pisani in zelo razvejani, zato so lahko za marsikoga privlačna izbira za zapiske. Teme, ključne besede, razlage lahko obkrožimo ali ukvadratimo. Okoli njih lahko naredimo oblačke ali kakšen drug lik, pomene pa med seboj povežemo s puščicami, črtami.

Miselni vzorci so lahko zelo različni. Kot že omenjeno je lahko glavna tema v sredini ali na vrhu strani. Od nje pa se lahko potem razvijajo vse podteme, ključni pomeni itd.

Najpogostejši, ki se ga učimo v šoli, je preprost miselni vzorec, ki je lahko še vedno zelo barvit, a vključuje le oblike in črte, ki pomensko povezujejo.

Meni so zelo pri srcu miselni vzorci Tonya Buzana, priznanega strokovnjaka miselnih vzorcev, delovanja možganov, hitrega branja... Razvil je miselni vzorec, ki temelji na zelo vizualnem prikazu informacij, z uporabo ilustracij, skic poleg ali namesto besed in pomenov.

Miselni vzorci, ki nastanejo po njegovi predlogi, so prave umetniške risbe in če izvzamemo dodelanost takih miselnih vzorcev, same linije spominjajo na črte, ki jih delajo že otroci. Za to so v bistvu tako preprosti, vizualno privlačni in pregledni, ker pa vsebujejo tudi slike pomenov, ne samo besed, si lahko te informacije tudi lažje zapomnimo.

Kot pri vsem, se moramo zavedati, da ni prave ali napačne tehnike in da lahko vsako metodo prilagodimo svojemu unikatnemu načinu zapisovanja.

Kako pa izgledajo vaši miselni vzorci?


2 komentarja:

  1. Dobra tehnika. Sama jih imam najraje.
    Z njimi sem kot nepremagljiva, ker... kadar pozabim, kaj sem napisala, se spomnim barve, črte, ki sem jo povlekla, potem se spomnim, zakaj... in navsezadnje se spomnim še kaj.
    Na miselne vzorce

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na miselne vzorce :)
      Tudi meni so ljubi. Naši možgani pa so lahko neverjetno orodje za pomnjenje različnih informacij zapisanih ali narisanih na različne načine. Le vaje jim moramo dati dovolj.

      Izbriši