petek, 23. februar 2018

Spletna orodja za zapisovanje

Sem strastna zagovornica pisanja, ne le kot veščine izražanja in sporazumevanja, temveč tudi pisanja kot dejavnosti, pri tem pa predvsem pisanja z roko. To je tudi najbolj učinkoviti način zapisovanja. Marsikomu se zdi tipkanje neposredno na računalnik lažje, a ročno pisanje je veliko bolj koristno in učinkovito, ko gre za pomnjenje informaciji in razumevanje snovi.

Tudi raziskave so potrdile, da si z učenjem iz fizičnih knjig zapomnimo več kot, če se učimo s spleta oz. iz besedila v elektronski obliki.

Čeprav živimo v digitalnem svetu, je uporaba primarno človeških funkcij, kot je pisanje z roko, še vedno najbolj učinkovito in veliko več si zapomnimo, s tem pa tudi veliko bolje treniramo naše mišljenje, razumevanje in spomin. Zato se mi zdi ohranjanje te veščine v digitalni dobi in vsesplošni uporabi raznih naprav in aplikacij še toliko bolj pomembno.

Zavedam se, da bo digitalnost čez leta postala "nujnost", nekateri jo vidijo že sedaj, to pa bo tudi prevladujoči način našega delovanja, sporazumevanja in življenja. A v premočni, prevladujoči uporabi digitalizacije ne vidim nič dobrega.

Spremenil se bo način našega razmišljanja, dojemanja, sporazumevanja... Kot vse digitalne naprave in aplikacije, ki se trudijo olajšati in poenostaviti naša življenja, tako se bo poenostavilo tudi delovanje naših možganov in s tem ravno funkcije, s katerimi se hvalimo, da nas razlikujejo od ostalih živih bitij.

A ker se zavedam, da se novemu načinu življenja, delovanja ne moremo izogniti, in ker vem, da so nekatera spletna orodja in pripomočki zelo koristni in nam olajšajo in poenostavijo delo, predstavljam nekaj takih, s katerimi boste lahko preprosto in hitro napisali zapiske in jih uredili za kasnejšo uporabo.

Z računalnikom resda vse naredimo hitreje, a bistvo je, da si zapisano tudi zapomnimo in razumemo. Kot vsako stvar, sem menjanje, da je treba tudi z digitalizajio ravnati in jo uporabljati zmerno, da nam nudi največ koristi. Vsaka prekomerna uporaba lahko vodi v kontra učinek in škodo.

Spletna orodja za zapisovanje zapiskov

GoConqr notes je pripomoček, ki vam z brezplačno prijavo omogoča, da si oblikujete pregledne zapiske, vstavljate tudi slike, videe in grafike in tako združite vse svoje zapiske na enem mestu, ustvarite miselne vzorce, diaprojekcije, posamezne kartice, grafe in še kaj. 
Pripomoček je enostaven za uporabo, a četudi se na prvi pogled zdi, da boste potrebovali nekaj oblikovalskega znanja, temu ni tako. 

Evernote je prav tako priročen pripomoček za delanje zapiskov, predvsem pa za urejeno in pregledno shranjevanje informacij, povezav, slik itd. na enem mestu. Svoje zapiske lahko urejate poljubno, jih združujete po tematiki in jih tako lahko tudi iščete. Obstaja tudi kot aplikacija, ki si jo lahko prenesete na želeno napravo.

Simple note je aplikacija (kar pomeni, da jo morate na računalnik, telefon, tablico prenesti), ki prav tako omogoča shranjevanje različnih zapisov, informacij, preko nje si lahko v skupini razdelite naloge.

Enako enostavno ali učinkovito pa lahko uporabljate tudi OneNote pri Microsoftovem operacijskem sistemu, ki ga lahko prenesete tudi kot aplikacijo ali pa GoodNotes aplikacijo za Applove tablice, kamor lahko tudi dejansko pišete. Lahko pa po spletu poiščete že pripravljene spletne obrazce za ustvarjanje zapiskov po Cornellovi in drugih metodah.

Spletna orodja za urejanje in pisanje zapiskov so si med seboj dokaj podobna. Sama nimam svojega najljubšega in jih tudi ne uporabljam pogosto. Vsako pa ima nekaj, kar se razlikuje od drugih. Predvsem je pomembno, da najdete sebi ustreznega in preučite vse možnosti zapisovanja, shranjevanja informacij, ki jih ponuja.

Sama se pri določenih stvareh poslužujem moderne tehnologije in priznam, da mi pogosto olajša delo, še posebej, če končni izdelek potrebujem v elektronski obliki. A rada pišem, zato se še vedno najraje poslužujem "staromodnega" načina pisanja z listom papirja in pisalom. To mi omogoči tudi, da lahko med pisanjem o zadevi podrobneje razmislim, da se mi porodijo nove ideje, ki jih lahko takoj zapišem ob besedilo. In tudi veliko lažje pišem in si zapisujem kjerkoli in v različnih okoliščinah, pravzaprav povsod in vedno.

Prav tako se zavedam, da lahko nerazumna uporaba vodi do prekomerne uporabe digitalnih naprav, igric, aplikacij itd. in da ima prekomerna uporaba lahko resne posledice na naše umske in telesne funkcije, zato se prekomerni uporabi izogibam.

Se pri zapiskih raje poslužujete prednosti tehnologije ali svojih lastnih sposobnosti?

Foto: https://www.onenote.com/?public=1&wdorigin=ondcauth2&wdorigin=ondc

Ni komentarjev:

Objavite komentar