petek, 17. marec 2017

Posebne vrste pisav

Ko smo že toliko pisali o pisavi, je prav, da se dotaknemo tudi posebnih pisav, ki nam niso tako blizu, pa ne gre zato, da pripadajo drugim ljudstvom ali davnim civilizacijami. Gre za pisave, ki jih uporabljajo ljudje okoli nas, le da na to velikokrat nismo pozorni.

Te pisave pa kažejo tudi na velik potencial pisave, ki presega samo možnost sporočanja in se nanaša na način uporabnosti in nujnosti razvoja ne le pisane (abecedne, črkovne) pisave, temveč tudi drugih, ki so nujne za sporazumevanje določenih skupin ljudi ali v določenih situacijah.

Se že sprašujete, katere pisava so to? Upam, da res.
Braillova pisava
Braillovo ali Brajevo pisavo uporabljajo slepi in slabovidni ljudje. Razvil jo je Louis Braille, ki je bil tudi sam slep. Braillova pisava je tako nastala iz potrebe, da bi tudi slepi lahko brali in pisali.

Zanimiva je zgodovina nastanka te pisave, saj naj bi jo kot prvi izumil Charles Barbier, in sicer na Napoleonovo idejo, da bi si lahko njegovi vojaki tudi ponoči, brez svetlobe, pošiljali in prejemali sporočila. Sistem se ni nikoli prijel, saj je bil za vojake prezahteven. 

Nanj je naletel Louis Braille, ki je ne samo odkril težavo prvotne zasnove pisave, temveč jo tudi razvil do te mere, da je lahko služila svojemu namenu. Zaradi slepote je bilo treba iskati drugačne načine sporazumevanja - z dotikom. Braille je razvil sistem pisave, kjer črke nadomeščajo pike, ki v sistemu šestih točk, predstavljajo posamezno črko. Pike so tudi izbočene, da se jih lahko zazna s prstom.

Medtem ko je Brajova pisava zadostila potrebam skupine ljudi, ki zaradi telesne omejitve oz. slepote niso mogli brati ali pisati abecedne pisave, po drugi strani poznamo pisave, ki so se razvile kot odzivi na posebne situacije.

Tako lahko med posebne pisave štejemo tudi Morsejevo, Winklerjevo pisavo ali bolje rečeno abecedo oziroma sistem znakov, ki nadomeščajo črke. Ti dve pisavi temeljita na sistemu znakov, ki predstavljajo določene črke.

Tako Morsejeva abeceda s kratkimi in dolgimi znaki oziroma s posebnim zaporedjem črtic in pik nadomešča določeno črko v abecedi. Razvil jo je Samuel Morse in v še ne digitalni dobi je predstavljala telekomunikacijski fenomen, kjer so si ljudje z Morsejevo pisavo lahko sporočali preko zvočnih ali svetlobnih signalov. Zaradi delovanja preko telegrafa, so se lahko sporočila prenašala veliko hitreje. 

Pri Winklerjevi pisavi pa gre za sporočanje s posebnim položajem rok in z barvnimi zastavicami. Uporablja se predvsem v pomorskem in letalskem prometu.

Potem so tudi tudi novodobne digitalne pisave, ki s kompleksnim sistemom kod namesto črk in ločil računalničarjem, programerjem in drugim, ki se s tem ukvarjajo, predstavljajo način zapisovanja in prepoznavanja sporočila.

Če smo še malo bolj drzni lahko med posebno pisavo štejemo tudi notni napis, ki je svojevrsten sistem, kako znake s pomočjo glasbil pretvoriti v zvoke.

Če vas sitem pisave ni navduševal do sedaj, upam, da vas bodo navdušile posebne vrste pisav in tudi velik potencial, ki se v razvoju pisave še skriva.

Nenazadnje je J. R. R. Tolkien za svojo epsko pripoved Gospodar pristanov izmislil prav poseben jezik in s tem pisavo, ki so jo govorili vilinci.

Foto: deafblind.org.uk

2 komentarja:

  1. Zanimiv prispevek.
    Posebna pisava, poseben namen.
    Tudi ta: 🐶🐱😉😆...
    Na veliko pisanih črk.

    OdgovoriIzbriši