petek, 31. marec 2017

Priprave na esej 2018

Z letošnjimi pripravami na pisanje eseja na maturi smo v polnem teku in dejanski preizkus je že skoraj tik pred vrati. Podrobnejše informacije o pripravah na pisanje eseja lahko najdete tukaj.

A kljub temu državna predmetna komisija za slovenščino za splošno maturo vsako leto februarja objavi tematski sklop in književna dela, ki se bodo za esej na maturi obravnavala v prihodnjem šolskem letu.

Tako tudi za prihodnje leto to ni več neznanka. Za tematski sklop je komisija določila:

ČLOVEK MED PRETEKLOSTJO IN SEDANJOSTJO

deli pa sta:

ANNE MICHAELS: UBEŽNI DELCI
CIRIL KOSMAČ: POMLADNI DAN

Vsako leto z vznemirjenostjo pričakujem nova književna dela, ki jih bomo imeli priložnost obravnavati na Literarnici. Dela se sicer veliko ponavljajo, v različnih kombinacijah, tako da vsaj z vidika tematskega sklopa se gledišče del spreminjata. Vedno pa ostaja pomislek, da je predvsem v zadnjih letih veliko kakovostne mladinske literature, ki bi jo bilo smiselno ali celo nujno vključiti v izbor del za maturitetno čtivo.

Tako se je na tokratnem seznamu ponovno pojavil naš stari znanec, meni sicer zelo ljubi slovenski pisatelj, Ciril Kosmač s Pomladnim dnem. Delo smo že obravnavali za maturo 2013, takrat s tematskim sklopom OTROCI IN STARŠI.

Roman bom z veseljem še enkrat (ali dvakrat) prebrala. Naloga kljub poznavanju vsebine ne bo lahka, kot se morda zdi, saj je potrebno pri pranju in nato pri obravnavi upoštevati predvsem nov tematski sklop kot neko osnovno izhodišče za obravnavo dela.

Me pa je prijetno presenetilo nepoznano delo - Ubežni delci. Gre za prozni prvenec kanadske pisateljice, prej pesnice, Anne Michaels in se prav tako kot Kosmačev Pomladni dan dotika dogodkov 2. svetovne vojne in demoni, s katerimi se glavni junak spopada leta kasneje. 

Tudi za prihodnje leto se nam obetata dve dobri, morda celo izjemni deli in zanimivo bo odkrivati vse plasti zgodbe ter razkrivati gobje sloje človeške duše, čutenja in doživljanja.

Foto: 

Ni komentarjev:

Objavite komentar