petek, 23. december 2016

Zimsko branje

Konec leta je vedno dober čas za pregled skoraj izteklega leta, pregledati zastavljene cilje in dosežene rezultate. To je lahko dobra popotnica za novo leto, da zastavimo nova poglavja.

Pod drobnogled sem želela vzeti svoj seznam prebranih knjig in ugotovila, da operiram s precej površnim seznamom. Kljub temu da za večino prebranih knjig, tako leposlovnih kot strokovnih, vodim bralni dnevnik, vseeno tega ne naredim za vsako in skozi leto na to nisem bila pretirano pozorna. 

Želela sem se namreč ponašati s številom prebranih knjig, v srednješolskih in študentskih letih sem prebrala tudi do 100 knjig na leto, pogosto tudi kakšno več, a je ta številka zadnja leta občutno manjša.

Spoznala sem, da se moram pri beleženju prebrane literature bolje organizirati in tudi zaznamek o prebranih straneh ne bi bil odveč. Ugotovila sem namreč, da sem letos v rokah držala presneto veliko knjig, ki imajo blizu petsto strani ali več.


A pustimo neuspeli seznam prebranih knjig zadaj. Za konec iztekajočega leta se mi zdi pomembno poudariti, da je branje dejavnost, ki jo negujemo skozi vse leto. 

Če že nekaj časa spremljate moje zapise, veste, da sem velika nasprotnica promoviranja poletnega branja, zato sem se lotila promoviranja zimskega branja, ki je v teh mrzlih zimskih dneh najbolj na mestu. Kaj je boljšega kot se zviti pod toplo odejo in brati (ko le ne bi bilo toliko motenj)?

Za zimski seznam branja mi ni bilo treba daleč. Večino knjig sem našla kar na domačih knjižnih policah. In kaj se je našlo na njem? 

Ker vmes preberem tudi veliko strokovne literature, ki je ne vključujem na seznam, tokrat ni tako zelo optimističen, a se mi zdi, da precej obetaven:


  • REŠITELJ SURUNEN, Arto Paasilinna - mislim, da s tem delom ne morem zgrešiti. Pričakujem, da bo zgodba ponovno polna (ciničnega) zdravorazumskega humorja. Nad njegovimi deli Očarljivi skupinski samomor, Tuleči mlinar in Gozd obešenih lisic sem bila navdušena in ponovno je čas, da sežem po enem od Paasilinnovih del.
  • TAŠČICA,  Jo Nesbo - Pentagram me ni pretirano ganil. Tokrat Nesboju dajem še eno priložnost, morda bo njegov stil kriminalke prišel bolje do izraza ravno v zimskem času.
  • KRADLJIVKA KNJIG, Markus Zusak - knjiga je bila uspešnica nekaj let nazaj. prav toliko let se je skrivala na knjižni polici pred mojim nosom, ne da bi zato sploh vedela. Pred časom me je kradljivka našla in čas je, da ji namenim svojo pozornost.
  • PRIMER MEURSAULT, Kamel Daoud - na delo sem po naključju naletela v knjižnici in pritegnilo me je, ker je odziv na Camusovega Tujca in predstavi zgodbo ubitega Arabca. Prepričana sem, da se obeta zanimivo branje.
  • GOTTLAND, Mariusz Szczygiet - še eden izmed romanov, ki nemo čaka na domači knjižni polici, da pride na vrsto. Morda malo manj znan, poljskega novinarja in pisatelja. Ne vedno klasično uspešniška dela me vedno pritegnejo, saj imajo po navadi zelo zanimivo in nenavadno zgodbo. Nekaj takega si obetam tudi od Gottlanda.


Kakšen pa je vaš zimski seznam branja? 

Na Literarnici si bomo privoščili nekaj prazničnega oddiha, zato naslednji teden objav ne bo. Vseeno lahko najdete veliko zanimive vsebine med že objavljenimi zapisi. 

Želimo vam lepe praznike in obliko bralnih užitkov! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar