petek, 8. julij 2016

Poletno branje


Nisem velika zagovornica poletnega branja. Vsaj ne z vidika propagande in širjenja bralne kulture z osredotočanjem na en vidik popularnosti branja.

Je pa res, da je poleti običajno zaznati velik porast branja. O branju se več govori kot sicer. O primernih knjigah za branje na dopustu je več povpraševanja.

Berem veliko in vseh žanrov. Berem v različnih čustvenih stanjih in berem z različnimi motivi. Predvsem pa berem v vseh štirih letnih časih.

Zato me popularizacija poletnega branja - razumem, da je dobra tržna kampanja in ljudi spodbudi, da (veliko) berejo - precej moti.

A doma me čaka zaloga čtiva, pravo malo bralno bogastvo, tako po vsebini kot po številu, mislim celo, da za vsak okus nekaj. Nekatere sem že prebrala, večina me še čaka.



Ker rada berem klasike, me velikokrat največje uspešnice v določenem obdobju zaobidejo v času njihove največje slave. Tudi za to, ker že to, da so označene za uspešnice nosijo določen priokus. Marsikatero delo, ki je v preteklih letih nosilo oznako uspešnica, si tega ni zaslužilo zaradi svoje literarne vrednosti, temveč predvsem zaradi komercialne. 

Letos sem se z bralskim repertoarjem pomudila večji del v 21. stoletju. Verjetno ste ta dela večinoma že prebrali, zato pa bo tudi nekaj predlogov, ki vam bodo gotovo požgečkale bralske brbončice. Tako da svoj piskrček knjig za poletno branje pristavim tudi jaz in upam, da najdete kaj po svojem okusu:

VSA TA NEVIDNA SVETLOBA avtorja Anthonya Doerrja, o kateri se v zadnjem času zelo veliko govori.

NADOMESTNE VOLITVE, prvi roman za odrasle, avtorice Harrya Potterja, J.K Rowling.

IN V GORAH ODZVANJA Khaleda Hosseinija, ki je pred tremi leti dvignila približno toliko prahu navdušenja kot Vsa ta nevidna svetloba letos.

DEKLE NA VLAKU, triler Paule Hawkins, ki sem ga prebrala v originalu.

OB TEBI Jojo Moyes, roman, ki ga imam že nekaj časa ogledanega, a se ga kljub dobrim priporočilom še nisem lotila. Za vse je pravi čas. In v vrsti čakajo že njeni naslednji romani.

ČE UBIJEŠ OPONAŠALCA, klasika Lee Harper v novi preobleki.

STONER, zapoznelo odkritje romana Johna Williamsa.

NO IN JAZ francoske avtorice Delphine de Vigan

ALAHU NI TREBA afriškega pisatelja Ahmandouja Kourouma, ki nam v svojem delu predoči vso realnost dečka vojaka.

NA BEGU Boštjana Videmška, ki je spremljal številne begunce na njihovi poti bega pred smrtjo.

ALAMUT Vladimirja Bartola in KRASNI NOVI SVET Aldousa Huxleyja, ki bosta zanimivi predvsem za vse dijake, ki bodo v prihodnjem letu opravljali preizkus iz mature.

O svojih bralskih podvigih in vtisih pa vas obvestim z objavami o prebranih delih.

Kakšen pa je vaš seznam (poletnega) branja? Katere knjige bi priporočili drugim?

2 komentarja:

  1. Poletno branje? Kaj je to :):):)?
    Sama berem, ko imam čas ali bolje rečeno, ko si ga vzamem. Če bi bilo poležavanje na plaži zame, bi ta izraz posvojila tudi sama.
    Hvala za namige. Tri izmed vaših imam tudi sama na seznamu. Sicer pa želim najprej prebrati nedokončane...Sartrov lijak, To noč sem jo videl, D.Jančarja in Mancina Minevanja. Potem pa naprej...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi mene izraz "poletno branje" precej moti.
      In hvala za nove, zanimive predloge.
      Lp, Helena

      Izbriši