petek, 29. julij 2016

Kakšen je vaš način branja?

Bralce povezuje ena stvar - ljubezen do branja. 
Tu nekako pa se podobnosti ali enakosti med bralci končajo. Razen morda še te, da o prebranih knjigah tudi zelo radi govorimo.

Če radi beremo, še ne pomeni, da smo si tudi sicer podobni. Največje razlike se pojavijo že pri samem načinu branja.

Kakšen tip bralca smo lahko, smo raziskali že v eni od starejših objav. V naš način branja pa se bomo poglobili tokrat.

Ste se že kdaj poglobili v to, kako berete oziroma bolje kako se odzivate na prebrano? Kot pri vsem, se verjetno tudi načini branja izmenjujejo in prepletajo, a morda boste na spodnjem seznamu vseeno našli vaš prevladujoči način branja.
1. Jezni bralec. Ob branju zgodbe se jezite. Jezite se na glavne junake ali hudobneže. Jezite se nad nepoštenostjo "usode". Jezite se, ker se zgodba ne odvija v smer, katero bi si želeli. Jezite se in to knjigi tudi fizično pokažete.

2. Razmišljujoči bralec. Ob branju se pogostokrat zamislite. O prebranem razmišljate in iščete odgovore na vprašanja, ki se vam ob branju porajajo. Zaradi razmišljanja branje tudi pogosto prekinite in se posvetite razmišljanju. Zgodbe vam dajo vedno veliko misliti in med branjem vas pogostokrat "odnese".

3. Smejoči se bralec. V zgodbah vedno najdete tudi kaj humornega, kar vas nasmeji. Ni nujno, da je delo humorno, le vas bodo določeni elementi, pogovori, značilnosti likov itd. vedno spravili v smeh.

4. Jokajoči bralec. Bolečina, zapleti likov vas zelo hitro ganejo. Vživite se v njihovo situacijo in žalost, tako da jokate še sami. Najmanjša boleča izkušnja literarnega junaka vas vznemiri in spravi v jok.

5. Spalni bralec. Branje vas vedno uspava. Gotovo je, da boste po nekaj straneh branja v trenutku zaspali. Četudi se še tako zelo trudite, več kot le nekaj minut ne boste zdržali pokonci. V največje veselje vam je zvečer (ali tudi čez dan) sesti s knjigo v roki, saj veste, da vas kmalu čaka sladko spanje.

Kakšen je vaš način branja?

Ni komentarjev:

Objavite komentar