petek, 22. julij 2016

4 stvari, ki jih spodbujamo z branjem


Veliko smo govorili o koristnosti pisanja, dejstvo pa je, da tudi branje prinaša številne
pozitivne učinke, ki se jih premalokrat zavedamo. Je pa oboje precej povezano, saj je tako branje kot pisanje vrsta komunikacije.

Po navadi branje povezujemo s spodbujanjem domišljije in bogatejšim besednim zakladom, a z branjem se učimo tudi veliko bolj praktičnih veščin:


RAZUMEVANJE
Z branjem spodbujamo in razvijamo razumevanje. Ni pomembno samo, da beremo, temveč tudi da prebrano razumemo. Torej ni dovolj, da tekst preletimo in si zapomnimo nekaj od vsebine, pomembno sta tudi naše dojemanje in doživljanje prebranega ter kako to povezujemo s stvarmi iz lastnih izkušen in stvari, ki jih že poznamo. 

Šele ko se v besedilo lahko vživimo in primerjamo s svojimi izkušnjami, lahko določene stvari resnično razumemo. 

GOVOR
Tukaj prednosti kaže predvsem branje na glas (čeprav tudi branje po tihem v veliki meri spodbuja govor). Oba pristopa, da beremo na glas sami ali nam bere nekdo drug, imata pozitivne učinke na naš govor. S tem, ko prebrano ali slišano ponavljamo v mislih, se nam izoblikuje tudi govor. 

KOMUNIKACIJA
Z branjem različnih zgodb, različnih odnosov, spremljanja različnih situacij, v katerih se liki pojavljajo in predvsem njihov način delovanja in odzivanja na te situacije, nam veliko naučijo o drugih, njihovih odzivih in kako se z določenimi dogodki ali ljudmi soočajo. Preko teh odnosov se učimo o komunikaciji. Uvidimo, kje bi sami ravnali ali rekli drugače. Spoznamo, v katerih situacijah bi si želeli ravnati enako kot junak zgodbe. Prav tako pa vidimo, kako sami ravnamo.

Preko dialogov vadimo tudi lastno izražanje. Morda se s povedanim ne strinjamo in ko sami izrazimo lastne misli se učimo veščine komuniciranja z drugimi ali le posredovanja lastnih želja in potreb.

PISANJE
Z branjem (predvsem literarno kvalitetnih in jezikovno bogatih del) se učimo osnov slovnice in pravilnega pisanja. Če beremo veliko jezikovno zahtevnih in raznolikih besedil, si naši možgani zapomnijo "sistem" jezika in uporabe besed. Zato je tudi branje v tujih jezikih zelo koristno za učenje in ohranjanje znanja tujega jezika.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste vedeli, zakaj je določen del stavka pravilen ali napačen, pa niste vedeli, kako to utemeljiti? Pravilnosti, kako se beseda napiše ali kako se sklanja ste se naučilo ob branju.

Katere koristi branja bi dodali na seznam?

Foto: voranc.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar