petek, 1. julij 2016

Knjige - kupiti ali ne kupiti?

V zadnjem mesecu in pol sem imela pravi knjižni nakupovalni pohod. Takega že kar nekaj časa nisem imela. A trenutek je bil pravil, knjige pa tudi. Je bil že čas, da malo nadoknadim s knjigami tega stoletja in se družim tudi s sodobnimi liki.

Nakupovanja knjig se po navadi lotevam zelo previdno. To pomeni, da se zelo zadržujem kupovati knjige. Zakaj? Ker, ko stopim v knjigarno ne morem nepristransko izbrati knjige ali dve, temveč bi najrajši kupila kar vse. 

Knjige na knjižnih policah v stanovanju me pomirjajo. Mnoge med njimi sem prebrala neštetokrat. Nekatere od časa do časa prelistam ali poiščem določen odlomek. Ne predstavljam si, da bi živela v "praznem" prostoru brez knjig.

Knjige, kot fizični predmeti, imajo za mene veliko vrednost. Bolj simbolno in čustveno vrednost, kot materialno. V njih ne pišem, si stvari ne podčrtavam in predvsem nikoli ne delam zavihkov oz. "ušes". Se mi zdi, kot da bi s tem knjigo oskrunila.

Verjamem, da marsikdo ravno v tem vidi veliko prednost, a sama se k temu nikakor ne morem in nočem pripraviti. V mojem svetu in vem, da v svetu marsikaterega posameznika, imajo knjige posebno mesto, ki jim je treba izkazati čast in spoštovanje.

A če se vrnemo k nakupovanju knjig - pogosto prevlada mnenje, da so knjige drage, da se jih ne splača kupovati, da jih prebereš in potem nimaš kaj z njimi. In predvsem, da si jih tako ali tako lahko izposodimo v knjižnici - zastonj (če odmislimo letno članarino).

A vseeno se mi zdi pomembno, da so knjige prisotne v naših življenjih (in seveda, čedalje več je priložnosti in načinov knjige kupiti ceneje, kot je bilo to še pred leti.), kot del našega vsakdana, četudi nemo stojijo na knjižnih policah. Biti obdan s knjigami, daje poseben občutek, človeku in prostoru. Ker na vse zadnje ne gre samo za fizične predmete, temveč svetove in zgodbe ter vso paleto pisanih likov, ki jih nosijo v sebi.

Pa vi, kupujete knjige ali si jih rajši izposojate?


Ni komentarjev:

Objavite komentar