petek, 24. junij 2016

Kaj nas lahko naučijo literarni junaki?

Branje nas popelje v čarobni svet 
številnih zgodb, kjer realnost dobi čisto nove dimenzije. Leposlovja ne prebiramo samo zaradi zgodb, temveč ali predvsem zaradi junakov, ki se nam kažejo skozi zgodbe. Prav tako včasih z literarnimi junaki lažje vzpostavimo čustveno vez kot z nekaterimi ljudmi v našem resničnem življenju. Lažje jih razumemo in zdi se nam, da oni razumejo nas.

Čustvena vez, ki jo vzpostavimo z literarnimi liki, bodisi s tistimi dobrimi ali tistimi slabimi, je tudi vir učenja in spoznavanja sebe, svojih vrednost, svojih meja in svojih svojih občutkov. Vživljanje v njihovo realnost nas lahko tako nauči marsikaj koristnega tako o sebi kot o našem življenju.

Tako se lahko ob prebiranju njihovih življenjskih zgodb lahko naučimo, da:

  • življenjske preizkušnje nas vedno naredijo močnejše. Namišljeni liki nam ponavadi veliko bolj resnično pokažejo, da je vsaka življenjska preizkušnja, še tako slaba, boleča ali huda, lahko dobra življenjska lekcija, zaradi katere postanemo bolj dojemljivi.
  • vedno obstaja upanje. Ne glede na to kako težka ali nerešljiva se nam situacija zdi v določenem trenutku, vedno obstaja kanček upanja, ki ga moramo ohraniti, da bodo stvari s časoma le šle na bolje. Za dežjem vedno posije sonce, če tudi se vedno ne izteče po naših željah.
  • razmišljamo s svojo glavo. Ta lastnost literarnih likov me je od nekdaj pritegnila in še vedno mi je ena najljubših. Razmišljajo s svojo glavo. Četudi nimajo določenih ciljev ali sploh ne vedo, kaj bi od življenja, vedno jih vodi nek notranji vzgib, ki mu sledijo. Predvsem pa se ne podrejajo zapovedim in pravilom drugih, izstopajo s svojo individualnostjo, niso uniformi, imajo svoje mnenje in temu sledijo.
  • s svojimi dejanji in odločitvami lahko pomembno vplivamo na življenja drugih in potek dogodkov. So ustvarjalci svoje zgodbe. A verjetno vsi v določeni meri s svojimi odločitvami vplivamo na dejanja drugih veliko bolj, kot se tega zavedamo in pomembno prispevamo, da so ljudje okoli nas delno takšni zaradi nas ali nam na vkljub.

Kaj pa so vas naučili literarni junaki?

Ni komentarjev:

Objavite komentar