petek, 8. april 2016

Odkrijte svoj način pisanja

Ste že odkrili svoj način pisanja?
Prejšnji teden smo govorili, da lahko s pisanjem dosežemo večjo učinkovitost. Danes pa se bomo posvetili različnim načinom pisanja. 

Kot prvo se moramo za učinkovito pisanje znebiti predsodka, da je pisanje zamudno, ker se ga moramo bolj dejavno ali načrtno lotiti. Moramo se znebiti občutka, da je zapisovanje mučno in od nas terja preveč časa, saj nam zapisovanje stvari, idej, dogovorov dolgoročno dejansko prihrani veliko več časa, kot si mislimo.

Kot drugo pa se moramo zavedati, da smo ljudje zelo različni in le naravno je, da imamo tudi pristope, kako se lotimo stvari zelo drugačne. Način, na katerega razmišljamo se razlikuje od osebe do osebe. In tako je pri vsaki stvari, tudi pri pisanju. 

Da bomo presegli zgornje predsodke, moramo ugotoviti, kakšen način pisanja imamo. Kot omenjeno je tudi ta lasten vsakemu posamezniku, potrebno pa je malo samoopazovanja in spremljanja naših pisalnih navad.

Tako lahko čez teden spremljate, kakšne pisalne navade imate:
  • Si ničesar ne zapišete in mislite, da si boste vse zapolnili?
  • Si zapišete, a le stvar ali dve?
  • Si zapišete le ključne besede, podrobnosti pa ne?
  • Si zapišete vse podrobnosti, tudi najmanjše in nepomembne?
Ko si pridete na jasno, kaj vse si zapišete ali ne zapišete, se lahko posvetite tudi opazovanju, kako si to zapišete:
  • Si takoj vse zapišete in nato kasneje zapiske preuredite, kaj dodate ali izbrišete?
  • Ali pa o zadevi premislite, jo tehtate in jo "prežvečite", preden jo zapišete v končni obliki?
Omenjeni načini se lahko nanašajo na vse vrste zapisov: daljših ali krajših besedil, zapisnikov, strokovnih ali leposlovnih besedil, povzetkov itd.

Ko boste poznali svoj način pisanja, se boste tudi lažje organizirali.

Kot velja za ustvarjalnost na splošno, tudi pri načinu pisanja ni pravega ali napačnega načina. Obstaja samo način, ki ustreza vsakemu posamezniku. Nekateri ljudje potrebujejo najprej vse zapisati v podrobnosti, v stavkih, spet za druge je čisto dovolj, če si naredijo povzetek ali pomembno zapišejo le v alinejah. Spet tretji potrebujejo o zadevi pošteno premisliti ali jo "prespati" dokler se jim ideja ne skristalizira v mislih in jo šele nato zapišejo.

Sama se poslužujem mešanice pristopov, pa tudi od dane situacije je veliko odvisno. Veliko pa je odvisno od samega tipa besedila. Pri leposlovnih ali strokovnih besedilih se poslužujem ustvarjalnega procesa, pri raznih zapisnikih ali "avtomatičnih" besedilih si sproti zapisujem na list papirja, nato pa iz tega naredim čistopis. Velikokrat zapišem tudi samo stvari glede na pomembnost ali nekaj ključnih besed, če gre za dogovore.

Kakšen pa je vaš način pisanja?

Foto: http://www.hooverhi.org/

Ni komentarjev:

Objavite komentar