petek, 22. april 2016

5 dobrih plati pisanja

Tudi za to je pisanje zelo uporabno.
Veliko je pozitivnih učinkov pisanja, ki smo jih v starejših objavah že odkrivali. Naštevali smo koristi in predstavili vplive na naše razmišljanje. Vse je slonelo na dokazih, empiričnih, kognitivnih ali študijskih. 

Nikoli pa do pisanja še nismo pristopili kot do konjička. Nekaj kar preprosto radi počnemo - pišemo.

Sama zelo rada pišem, pa naj gre za zgodbe, strokovno literaturo ali preproste zapiske. Rada si kracam v zvezek svojo dnevna, tedenska ali celo mesečna opravila in zelo rada si zapisujem najrazličnejše ideje, ki se mi porajajo spontano med opravljanjem drugih stvari, ali informacije, ki se mi ponudijo ob branju, spremljanju novic ali ob pogovoru. 

Razlogov ali dobrih plati, zakaj pišem, je veliko, a jih lahko strnem v pet vidikov, zakaj mi je pisanje tako pri srcu:


1. VSE JE MOGOČE. Pisanje mi je najbolj všeč zaradi neskončnih možnosti, ki jih ponuja. Vse kar se poraja v glavi, se lahko prelevi na papir. Lahko letim, lahko se preselim, lahko si zapišem najlepše življenje. Možnosti nikoli ne zmanjka in prav vse so mogoče.

2. IZRAŽANJE. Komunikacija, vsaj tista govorna, je ena mojih bolj šibkih lastnosti. V njej nisem najbolj vešča in mnogokrat se mi zdi, da me pri ustnem izražanju ljudje ne razumejo vedno. Pri pisnem izražanju pa se vse to spremeni. In najboljše od vsega je to, da imam vedno še eno možnost, da svoje misli razmislim in zapišem drugače. In na ta način pilim svoje izražanje. S pisanjem se mi je lažje izražati tudi zato, ker me nihče ne popravlja ali prekinja, le kolikor mi zmanjka niti.

3. ODKRITOST. Pri pisanju sem lahko vedno odkrita in iskrena. Tudi neposredna in brez dlake na jeziku. Vedno je tisto varovalo, da lahko še enkrat preberem, kaj popravim, dodam ali celo izbrišem. Ali pa vse svoje misli zapišem v zvezek, ki ga, upam, nihče nikoli ne bo prebral. Verjetno niti sama ne.

4. SKRIVNOSTNOST. Všeč mi je moč in skrivnostnost besed, ki skupaj, združene v celoto, dajo določen pomen. Lahko je tudi nekoliko prikrit ali zakrit pomen, da mora bralec tudi ugibati ali brati med vrsticami.

5. SPREMINJANJE. Zelo preprosto, če mi kaj ni všeč, lahko to kadarkoli spremenim in predrugačim. Ali pa si zamislim popolnoma drugačno zgodbo. Vedno imam možnost sprememb in popravkov.

Katere pa so vam dobre plati pisanja?

Ni komentarjev:

Objavite komentar