petek, 18. marec 2016

Kako ustvarjalno pisati

Ste ustvarjalni pisalec?
Ustvarjalno pisanje je tematika, o kateri se v slovenskem prostoru ni prav veliko razpravljalo. Ne v preteklosti in tudi ne sedaj.

Kot ustvarjalno pisanje večinoma poimenujemo kot leposlovje in prozo in se druge oblike pisanja niti ne smatrajo kot ustvarjalne: osebni dnevnik, esej, navaden šolski spis itd. A imajo tudi te vrste lahko elemente ustvarjalnega pisanja.

Potem je tu tudi  prepričanje, da mora človek rad pisati, da piše ustvarjalno. Deloma je verjetno to res, večinoma pa to pomeni le to, da tak človek zelo verjetno več piše.


Pristopov k ustvarjalnemu pisanju je več. Sama sem tudi že opredelila, kako opredeljujem ustvarjalno pisanje. To ni ločeno na ustvarjalno ali neustvarjalno, leposlovno ali neliterarno pisanje, temveč presega te okvire poimenovanja. Zato tudi verjamem, da lahko vsaka oseba ustvarjalno piše, četudi ne mara pisati.

Bistvo ustvarjalnega pisanja ni v tem, da napišemo roman ali zbirko pesmi, temveč da spodbujamo lastno ustvarjalnost in ustvarjalno razmišljanje. In tudi če mislimo, da ne maramo pisati, nam pisanje lahko koristi.

Obstaja tudi veliko načinov, kako ustvarjalno pisanje vaditi. Izberite tistega, ki vam najbolj odgovarja in ga čez čas zamenjajte. Posluževati se vedno enega in istega načina je sicer lahko koristno, še posebej če deluje, a lahko hitro zapade v rutino in vedno enako razmišljanje, kar pa ni več ustvarjalno.

Kako pisati ustvarjalno

  • Sprašujte. Postavljajte si čim več vprašanj in pustite, da vam pridejo na pamet tudi najbolj "nori" odgovori.
  • Sanjarite. Dovolite si čez dan večkrat sanjariti. O čemer koli. O tem, kje bi tisti trenutek najraje bili, kaj bi počeli recimo.
  • Poskusite nove stvari. Če ste nečesa navajeni delati na določen način, poskusite to narediti drugače. Ali pa poskusite nekaj, česar do sedaj še niste poskusili.
  • Za nekaj minut obsedite v tišini. Poskusite ne misliti in ne hiteti, ne govoriti. Poskusite, da je vsaj nekaj minut okoli vas čista tišina in ji prisluhnite.
  • Poskusite novo hrano. Poskusite hrano, ki je sicer ne jeste, ker je recimo ne marate ali pa tudi tako, ki je niste še nikoli poskusili. Z okušanjem novega se vam lahko porodijo številne ustvarjalne ideje.
In seveda si vse te misli, ideje, občutke tudi zapišite, saj boste sicer na vse enkratne ideje, ki se vam bodo porajale prehitro pozabili.

In nenazadnje, pišite, pišite in pišite še malo več, saj sem prepričana, da je že samo pisanje (ročno) ustvarjalno samo po sebi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar