petek, 4. marec 2016

Zakaj se je Elica odločila ločiti peno od valov

Kako zapisati zgodbo Elice Sreš? S tem vprašanjem sem se veliko ukvarjala in še sedaj nisem prepričana, da ji ne bom naredila krivice.

Prvih nekaj odstavkov me je odpeljalo v eterični in skrivnostni svet, ki ga je bilo čutiti ob branju Sto let samote Gabriela Garcie Marqueza. 

V zgodbi spoznamo Elico, mlado punco, ki se ima pri svojih skoraj 23-ih letih že za staro devico. Kar je verjetno za tisti čas res veljalo.

Predvsem pa spoznamo zgodbo dekleta, ki je zaznamovana s prekletstvom družine, kjer moškim članom ni namenjeno dolgo živeti in nadaljevati družinskega imena ter ga prenesti na naslednje rodove. Živi sama z materjo in si želi boljšega življenja.

Tako življenje ji lahko ponudi Ivan Spransky, čigar največja želja je imeti otroke, ki bi nadaljevali njegov rod. Izbere si Elico in ji v zameno ponudi gosposko življenje v mestu.

Opozori pa jo, da bosta morala oba pozabiti. 

Elici se šele čez čas posveti, da bosta za ugodno, ugledno življenje morala oba pozabiti svojo preteklost in okolje, iz katerega izhajata.

Čeprav se s tem Elica na začetku strinja, jo taka ureditev kmalu prične dušiti in omejevati.

Elica je mlado dekle brez ljubezenskih izkušenj, verjetno brez kakršnih koli življenjskih izkušenj, ki je za to zelo vodljiva. Kot žena in mati odraste in se začne bolje zavedati svojih želja in potreb.

To ni samo biti gospa in živeti ugodno življenje, temveč biti ljubljena in cenjena takšna kakršna je in ne za to kar bi morala predstavljati - ubogljivo ženo, ki se ne pritožuje in ne nasprotuje.

A življenje gospe in žene cenjenega soboškega veljaka ji ne ustreza dolgo, saj začenja v tej vlogi izgubljati sebe, hkrati pa ravno zaradi teh posebnih okoliščin, v katerih se je znašla, začne odkrivati samo sebe, svoje želje in potrebe. Zato je umetno ustvarjeno življenje ne zadovoljuje več. Mož se ji čedalje bolj upira in ne naseda več njegovim prevaram in lažem. Igrati vlogo gospe, uprizarjati idealno družino navzven ji je čedalje bolj moreče.

V svojem bistvu je Elica preprosto dekle in takšna tudi ostaja. In vprašanje je, ki ji ostaja, je ali se bo prepustila in sledila tej na novo odkriti sebi ali se bo zatajila in ostala žena in mati.

Odgovor na to vprašanje je pomaga rešiti Andi, stražar, ki se ga s prva ogiba, ker ji ga nastavi mož, nato pa se z njim zbliža in se mu verjetno ravno zaradi njegove preprostosti in ne zlaganosti, v celoti preda.

Zakaj se je po vašem mnenju Elica odločila ločiti peno od valov?

Foto: radio.hrt.hr

Ni komentarjev:

Objavite komentar