petek, 12. februar 2016

Zakaj je pomembno, da se otroci v šoli učijo pisati ročno

Uporabljate za pisanje papir in pisalo ali računalnik?
Zadnja leta je tehnologija zelo napredovala. Skoraj vsi imamo računalnike, pametne telefone, ki jih skoraj da ne izpustimo več iz rok in izpred oči, na katere sicer zelo veliko pišemo, vendar ali resnično pišemo?

Ko govorimo o pisanju, mislimo na to, da besede oblikujemo v stavke, ne sprašujemo pa se o načinu pisanja. Nekako samoumevno je postalo, da pisanje pomeni tipkanje na računalnik.

Mladi niti računalnikov ne uporabljajo več, temveč tekstajo na pametni telefon.  Tudi pri sebi opažam, da se mi je bula na sredincu desne roke, ki je bila še nekaj let zelo opazna in trda, krepko pomanjšala in omehčala. In v primerjavi z drugimi se mi zdi, da še vedno zelo veliko pišem s pisalom.


Skoraj z nekakšno žalostjo poslušam starše, ki z največjim ponosom razlagajo, kako zna njihov otrok že pri enem, dveh letih uporabljati pametni telefon ali tablico. Seveda s tem mislijo predvsem, da zna igrati igrice. Sama pa s strahom opazujem, kako se digitalni svet tihotapi tudi v življenje moje družine, kljub temu da nam je uspelo precej časa zdržati brez digitalnih pripomočkov. Mnenja sem, da se bosta otroka njihove uporabe slej ko prej uporabila. In mnenja sem, da je slej bolj kot prej :), zato se mi ne zdi potrebno njihove uporabe še spodbujati.

In pri tem se mi zdi zelo pomembna šola. Nemalokrat imam bolj kritični odnos do šolskega sistema, da je v marsičem "zastarel" in omejujoč, predvsem kar se tiče ohranjanja posameznikove ustvarjalnosti, ki je vsem lastna.

Ima pa šolski sistem eno zelo dobro lastnost in področje, kjer se ta "slepi" konzervatizem zelo izplača, celo obrestuje v otrokovo (posameznikovo) korist - učenje pisanja še vedno poteka ročno. In srčno upam, da bo to še dolgo ostalo tako.

O koristnosti pisanja kot takega smo tudi na Literarnici velikokrat poudarili in se mi ne zdi napačno to ponoviti znova, zopet in spet. In ko govorim o koristih pisanja na naše delovanje mislim predvsem pisanje z roko, čeprav ima tudi pisanje npr. ustvarjalno pisanje ali samo preprosto zapisovanje dnevnih utrinkov itd., čeprav tipkano pisanje, velike prednosti. Celo navadno "čečkanje", ko nam je dolgčas med sestankom ali predavanjem, ima podobne učinke kot ročno pisanje samo.

A vsakdo se ne bo lotil vaj ustvarjalnega pisanja, zato je toliko pomembneje, da ohranimo elemente ročnega pisanja na dnevni ravni in si kdaj namesto, da natipkamo v wordov dokument, zapišemo v beležko. Preprosta vaja je lahko tudi, da en stavek zapisujemo zaporedoma.

Še vedno pišete ročno ali se pri pisanju rajši poslužujete tehnologije?

Foto: http://mashable.com/2015/01/19/handwriting-brain-benefits/#1ct44fxdoEqw

Ni komentarjev:

Objavite komentar