petek, 19. februar 2016

6 načinov, kako spodbuajti pisanje v domačem okolju

Tudi vi s pisanjem spreminjate svet?
Na Literarnici veliko pišem o pomembnosti pisanja in spodbujanja ustvarjalnosti. Kot sem tudi že velikokrat poudarila, je pisanje moj način, orodje ohranjanja ustvarjalnosti na sploh in ker ima pisanje veliko koristnih učinkov na precejšnjih podorčjih našega življenja, delovanja, se mi zdi pomembno izpostaviti pisanje kot sredstvo za spodbujanje/ohranjanje ustvarjalnosti. 

Opazila pa sem, da morda premalokrat poudarim, da s pisanjem mislim na osnovno pisanje - z roko, tako kot se nas (je) večina nauči(la) pisati, in ne na novodobne načine pisanja z uporabo tehnologije, ki se je velikemu številu ljudi že usidrala v način komuniciranja in pisanje poimujejo kot tisto tipkano. Razlika med obema seveda obstaja.

Zato se mi zdi, da pomembno vlogo pri ohranjanju učenja pisanja z roko igra šola in da se šolski sistem ne prilagaja tako hitro modernim tehnologijam, kot druge panoge.

Vseeno pa v šoli kmalu pride na vrsto ocenjevanje in ne tako lepi izdelki zelo hitro naletijo na nemalo pripomb: črka ni napisana od črte do črte ali je preveč posrani, je premajhna, je prevelika, ni pike, ni presledka, ni odstavka... seznam gre lahko naprej.

In nemalokdo, ki je sprva navdsušen nad pisanjem, predvsem ker je to veščina, na katero je lahko vsakdo ponosen, ko jo usvoji, po seznamu komentarjev, ni več tako navdušen, se mu pisanje celo zameri in mu postane muka. 

Otroci v osnovi radi pišejo, ker jim je to izziv in ker imajo občutek dosežka in zadovoljstva, da so nekaj napisali. Zato je tudi zelo pomembno, da poleg šole pisanje spodbujamo tudi doma.

Verjamem, da vsakemu staršu ni do pisanja in ima do njega odpor, a vseeno je nekaj preprostih načinov, kako spodbujati otrokovo naravno zanimanje za črke in pisanje.

6 načinov, kako spodbujati pisanje v domačem okolju

Najbolj preprosti načini spodbujanja pisanja so tisti, ki jih vključite v svoje vsakodnevne opravke ali opravila:

1. Otroke vključite nakupovanje živil. Ne tako, da jih vzamete v trgovino in jim kupite sladkarije, temveč tako, da jih prosite, da napišejo nakupovalni seznam. Narekujte jim živila, ki jh potrebujete in oni naj jih zapišejo. Če jih boste kasneje vzeli s sabo v trgovino, jim pustite, da sami poiščejo napisana živila. 

Enako lahko naredite z novoletnimi, rojstnodnevnimi voščilnicami, ki jih izdelate sami, otroci pa naj napišejo voščilo.

2. Predvsem za otroke, ki še ne pišejo, pa tudi kasneje, je vedno zabavno risanje in "pisanje" zgodb. Prosite jih, da nekaj narišejo, to je lahko kaj zabavnega, kar se jim je zgodilo tisti dan ali kaj kar imajo radi, kar radi jedo itd., nato pa naj vam to tudi povedo in opišejo. Pri tem so vam lahko v pomoč različne barve ali pisala kot so barviče, voščenke ali barvni papir. 

3. Otrokom pustite, da vas opazujejo pri pisanju. Otroci radi posnemajo svoje starše v vsem, tudi v tako morda "preprosti" zadevi kot je pisanje. Sama rada pokažem otrokom, kako sama napišem določeno črko in besedo. Seveda je tukaj prednost določena nečimernost lepe pisave in sama sem prepričanja, da imam lepo ali vsaj zanimivo pisavo :). 

Pokažem jim tudi, kako napišem neki stavek. Seveda sem kasnje deležna pripomb, da nisem napisala tistega, kar sem rekla in jima nato pokažem, kako zapišem posamezno črko. 

Kasneje naj vskoči še ati in jim pokaže svojo pisavo ali pa vključite kar celotno družino, da otrok vidi, da so pisave različne in skoraj edinstvene vsaki osebi.

4. Spodbujajte jih, da si zmišljujejo zgodbe, ki jih zapišite, če še ne znajo pisati ali naj jih zapišejo sami in sestavite knjižico in jo prebirajte kot zgodbice za lahkonoč, otrok naj nariše tudi ilustracije.

Doma imamo kar nekaj takih izdelkov, ne samo lastnih, temveč tudi kot darila bratrancev, prijateljev in so vedno velik hit. Takih zgodbic se otroci z lepa ne naveličajo. Verjetno se jih boste prej vi.

5. Veselite se njihovega pisanja, pohvalite ga, ko pišejo in mu povejte, da ste veseli, ko ga videte pisati. Vzdržite se ocenjevanja in popravljanja. Je Z pravzaprav oglat S? V tistem tenutku ni pomembno. Veliko je drugih priložnosti, ko mu lahko pokažete, kako se Z pravilno napiše. Vaša pohvala pa bo dala otroku zagona za nova pisalna ustvarjanja.

6. Vsekakor pa je pomembno, da otroke spodbujajte k pisanju vsak dan. Ni treba, da pišejo eno uro. Kot rečeno se lahko pisanje nanaša na vsakodnevan opravila. Prosite jih na primer, da naj nekaj zapišejo, ker vi ravno kuhate oziroma nimate prostih rok in ne želite pozabiti. Z veseljm vam bodo priskočili na pomoč. 

Če otrok še ne zna pisati, naj vam to nariše, zanj bo enako pomembno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar