petek, 29. januar 2016

Kakšen je vaš ustvarjalni proces?

Poznate svoj ustvarjalni proces?
Zanimivo je raziskovati področje ustvarjalnosti. Kako delujejo naši možgani, ko smo ustvarjalni. Predvsem pa je zanimivo kasneje zavestno opazovati, kako ustvarjalni proces poteka pri nas samih.

Najprej se v nas pojavi neka želja. Če je želja močna, se nadaljuje v zanimanje, zanimanje nas vodi v raziskovanje, raziskovanje nas lahko vodi v zelo različne smeri preučevanja. Nazadnje se zgodi, da so zaradi številnih podatkov in na novo spoznanih stvari, dejstev naši možgani preobremenjeni. Če se na tej stopni silimo in z raziskovanjem nadaljujemo, začnemo krčiti možnosti ustvarjalnega razmišljanja.

Če pa se, nasprotno, na tej stopnji od raziskovanja oddaljite, bodo imeli možgani prosto pot, da procesirajo vse podatke, tudi tiste, ki ste jih zaznavali nezavedno. In ko boste najmanj pričakovali, se bo vaša ideja oz. prvotna želja izkristalizirala in našli boste odgovor, kaj narediti in kako to narediti. Lahko se zgodi, da bo nova ideja od prvotne čisto drugačna, celo nasprotna.

Tako nekako nastajajo na primer moje objave. To sem ugotovila šele, ko sem se poglobila v raziskovanje našega delovanja, ko smo ustvarjalni. In s tem se mi je le še enkrat potrdilo prepričanje, da je ustvarjalnost lastna vsakemu posamezniku, da ni ločena na ene ja in na druge ne, a šele ko se poglobimo v ustvarjalni proces ugotovimo, da pri najboljših zamislicah ravnamo zelo ustvarjalno, četudi mislimo, da ne.

Sama na primer za objavo najprej razmislim, o čem bi pisala, nato o tej tematiki veliko berem, raziskujem študiram, potem po navadi za nekaj dni stvar pustim pri miru ali pa se lotim česa drugega. Kdaj se spomnim še česa drugega in se raziskovanja lotim z druge strani. Ko se posvetim pisanju objave, ideja pride, se zdi, kar sama od sebe. Pogosto je tematika čisto drugačna, kot sem si jo prvotno zamislila, zraven pa velikokrat dobim še marikatero idejo za nekaj naslednjih objav.

In ta lasten način "pisanja" objave, lahko primerjamo s štirimi stopnjami ustvarjalnosti, z divergentnim razmišljanjem ali s katero izmed tehnik ustvarjalnega razmišljanja itd.

Stvari le imenujemo drugače, proces pa je v osnovi enak.

Seveda na koncu objavo tudi napišem. In jo pa določenem času ponovno preberem, popravim in uredim. 

Kakšen je vaš ustvarjalni proces? Ste mu že kdaj sledili?

Ni komentarjev:

Objavite komentar