petek, 8. januar 2016

Kako delujejo možgani, ko smo ustvarjalni

Zmožnost naših možganov je pri ustvarjalnosti veliko večja.
Pogosto poudarjam, da ustvarjalnost nima kaj dosti veze z nadarjenostjo ali s talentom. Oboje je le posledica uporabe ustvarjalnosti.

Ima pa ustvarjalnost veliko skupnega, s tem kako razmišljamo in kako uporabljamo naše možgane.

Ljudje smo nagnjeni h kritičnemu razsojanju in vrednotenju. To je posledica kritičnega razmišljanja, h kateremu nas spodbuja okolje. Nagnjeni pa smo tudi k "svojemu prav", posledica konvergentnega razmišljanja, kjer je le en odgovor pravi ostali pa napačni.

Naj na tem mestu ponovno spomnim na izjavo Thomasa Edisona: "Dokazal sem le 10 000 načinov, kako luč ne sveti." Deset tisoč rezultatov in ne neuspehov je Edisona pripeljalo do ugotovitve, kako luč sveti. Če bi na svoje poizkuse gledal kot na neuspehe, bi verjetno prenehal že po petem.


Ko razmišljamo ustvarjalno, naši možgani delujejo drugače. Pri ustvarjalnosti vklopimo večjo površino možganov kot pri navadnem razmišljanju. Še najslabše pa možgane uporabljamo, ko smo v stresu, prestrašeni, pa tudi zatrdno prepričani v svoj prav.


Foto: TEDxTucson George Land The Failure Of Success

V video posnetku, ki smo ga že predstavili dr. Georg Land, oče izraza divergentno razmišljanje, prikaže površino možganov, ki jo uporabljamo v različnih situacijah (med strahom, pri logičnem razmišljanju in pri divergentnem razmišljanju).

Na žalost smo prevečkrat podvrženim situacijam, ki nas navdajajo s strahom, frustrirajo, jezijo, ko smo preveč kritični, s tem pa našo ozkoglednost le še poglabljamo.

Lahko pa z redno vajo, kar na primer redno delamo med spanjem oz. sanjanjem, dosežemo, da uporabljamo večji del možganov. Ustvarjalnost imamo v sebi, le najti moramo tistega petletnika, ki neumorno sprašuje Zakaj? in za katerega je vse mogoče.

Foto: dobranovica.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar