petek, 15. januar 2016

4 stopnje ustvarjalnosti

Se tudi sami poslužujete 4 stopenjskega procesa ustvarjalnosti?
Vedno znova me preseneti, kako so veliki umi že pred sto in nekaj več ali nekaj manj leti našli odgovore, na vprašanja za katere nas večina še vedno išče odgovore.

Eno od precej dobro raziskanih in pojasnjenih področji je ustvarjalnost, ustvarjalni proces in način delovanja naših možganov in razmišljanja med ustvarjalnim procesom.

Znanje in dognanja naših predhodnikov pa nam ne pomagajo samo najti odgovorov na naša vprašanja, temveč tudi pojasnijo delovanje našega razuma ali ustvarjalnega ustroja, ki ga lahko uporabimo, da smo bolj učinkoviti.

Če se zavedamo, kako razmišljamo in kako lahko razmišljamo še bolj učinkovito, lahko tudi veliko več naredimo ali ustvarimo.

Že leta 1926 je Graham Wallas je napisal The Art of Thought (Umetnost misli). V delu je opredelil ustvarjalni proces in začrtal štiri stopnje ustvarjalnosti.


1. PRIPRAVE
Organiziranost, raziskovanje, učenje vse to so lahko priprave. Odvisno, česa se lotevate. Ne samo pri ustvarjalnosti, marsikje premalo pozornosti posvečamo pripravam, češ da niso pomembne in bomo stvari že naredili nekako sproti. A dobra priprava ni samo podlaga za dobre ideje, je tudi osnova za boljšo organiziranost.

Da so priprave zelo pomembne tudi pri pisanju, smo pisali tudi v naših objavah. In sama sem prepričana, da se priprave na karkoli dolgoročno izplačajo in obnesejo veliko bolje, kot da pustimo, da nas pri delu vodi trenutni navdih (ki nas lahko privede do tega, da stvar naredimo dvakrat ali po nepotrebnem izgubljamo čas).

2. INKUBACIJA
Vedno je dobro, ko imamo mnogo idej, a zavedati se moramo tudi, da jim je dobro dati nekaj časa in prostora, da se v mislih izkristalizirajo. Na stopnji inkubacije mislim pustimo, da gredo svojo pot, mi pa se posvetimo drugim rečem, opravilom. To nam omogoča, da naš um opravi svoje.

S prisilnim razmišljanjem lahko dosežemo ravno nasprotno, in sicer, da se ne moremo domisliti čisto ničesar, da je v naši glavi tema. Se spomnite, ko ste kdaj obupno iskali neki predmet? Zdelo se vam je, da mora biti ravno tam, kjer iščete. Nato pa ste se posvetili nečemu drugemu (inkubacija) in čez nekaj časa ste se čudežno spomnili, kje predmet je (razsvetlitev).

Tudi pri ustvarjalnih tehnikah je inkubacija zelo pomembna. Če odgovora ne dobite takoj, ga ne poskušajte izsiliti.

Ko razmišljate o pomembnih rečeh, ko se odločate o nečem, ko pišete pa ne veste, kako se lotiti ali izpeljati stvari, pojdite na sprehod, pomijte posodo, pospravite stanovanje, možnosti so neomejene, in na koncu vas čaka rešitev.

3. RAZSVETLITEV
To je stopnja, ko se nam pokaže "žarnica". Utrne se nam tista zares dobra ideja ali odgovor, kaj narediti naslednje. To je stopnja, ko se vse sestavi.

4. PREVERJANJE
Zadnja stopnja je zelo pomembna in tudi tej večinoma ne posvečamo prav veliko pozornosti. Mislimo si, da se bo že nekako izšlo. Če želite karkoli resnično doseči, idejo še preverite ali bo delovala.

To stopnjo sama rajši imenujem IZVEDBA. Še tako dobra zamisel ali ideja ni nič, če je na koncu tudi ne izpeljemo ali izvedemo. Lahko imamo še tako dobro ideja za zgodbo, a če je ne bomo napisali, ne bomo imeli knjige. Ali če ne bomo dejansko poiskali predmeta, ko se nam je utrnila ideja, kje bi lahko bil, tega predmeta še vedno ne bomo imeli v rokah in zna se zgoditi, da je bilo vse iskanje zaman.

Spoznali smo štiri stopnje ustvarjalnosti, ki jih lahko uporabite kjerkoli. In če dobro pomislite ali se opazujete pri delu boste ugotovili, da jih verjetno tudi že uporabljate, le da se tega ne zavedate. Prav tako boste verjetno ugotovili, da ni nujno, da si stopnje sledijo v opisanem vrstnem redu oziroma, da se vračate na predhodno stopnjo preden pridete do tretje.

In naslednjič, ko boste naleteli na blokado in ne boste vedeli, kako naprej, pomislite, da vaše ideje potrebujejo oddih. Da pa bi resnično dosegli mogočne stvari, morate svoje ideje na zadnje tudi izpeljati.

Foto: sideshares.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar