petek, 18. december 2015

Zakaj moramo za ohranjanje lastne ustvarjalnosti poskrbeti sami

Naj bo novo leto čarobno in ustvarjalno!
V zadnjih objavah sem se veliko posvečala ustvarjalnosti. Želela sem prikazati, kako pomembna se mi zdi ustvarjalnost vsakega posameznika in zakaj jo je treba ohranjati, ne je omejevati.

Prepričana sem, da smo vsi ljudje ustvarjalni. Da se kot ustvarjalna in razmišljujoča bitja že rodimo. Da v osnovi ni nekdo bolj ustvarjalen kot drugi in tudi da za ustvarjalnost ne potrebujemo posebnega talenta. Prav tako tudi vsak svojo ustvarjalnost izraža na svoj način.

Moje orodje izražanja je pisanje. Ker mi je ta način od nekdaj najbližji in tudi zato, ker ima pisanje že samo po sebi številne koristi. Sami lahko izberete kaj drugega, tudi sestavljanje kock ali ples v dežju :). Možnosti so neomejene.

Kot otroci svojo vedoželjno ustvarjalnost izražamo spontano, kasneje pa se jo naučimo zatreti, saj spoznamo, da ljudje v našem okolju ne sprejemajo naših zamisli kot resničnih ali se jim te zdijo prismuknjene. Se nam celo posmehujejo in norčujejo iz nas, zato se naučimo, da je bolje biti tiho. Marsikdo ne sprejeme, da smo drugačni, da razmišljamo drugače in nas hočejo na vsak način prepričati v svoj "prav".

Sama ustvarjalnost smatram kot način razmišljanja, tudi delovanja, ko nismo podvrženi predsodkom in kritikam, temveč lahko na situacijo ali na problem neobremenjeno pogledamo z različnih zornih kotov.

Za ustvarjalnost potrebujemo tudi več veščin. Tako za ustvarjalni pristop potrebujemo sposobnost prilagajanja, iskanja več možnosti, zmožnost domišljanja, pa tudi radovednosti, kot tudi sposobnost izvedbe, kjer se bomo osredotočili na eno izbrano možnost. Navsezadnje se prava ustvarjalnost pokaže v končnem rezultatu. 

Verjamem tudi, da smo sami sposobni doseči vse kar si zamislimo in tu je pomembno, da nas pri tem nihče in nič ne zavira. Ker pa je lažje nadzorovati svoje misli, kot dejanja drugih, je pomembno, da skozi svojo ustvarjalnost najdemo načine, kako svoje zamisli uresničiti.

Ne bomo vedno naleteli na odprta ušesa in sprejemanje naših idej, zato je ključnega pomena, da ustvarjalnost gojimo predvsem sami. Morda se nekomu niti ne boste zdeli ustvarjalni, a naj vas to ne odvrne od iskanja različnih možnosti. Marsikomu se bo vaša ustvarjalnost tudi upirala, ker je ustvarjalno že samo po sebi drugačno, celo nenavadno, neobičajno in večina ljudi nima rada sprememb, rajši se držijo običajnih, rutinskih zadev.

Tudi Tomas Edison je potreboval več kot 10 000 poskusov, da je žarnica zasvetila. Za marsikoga je doživel 10 000 porazov. Sam pa je bil prepričan, da je dokazal le 10 000 načinov, kako žarnica ne sveti. Sledite njegovemu zgledu.

In zakaj se tako zavzemam za ohranjanje naše ustvarjalnosti? Verjetno zato, ker se že od nekdaj počutim nekoliko drugačno od ustaljenih smernic družbeno sprejemljive osebe. Verjetno ne navzven, gotovo pa v svojem razmišljanju, vsaj v tistem notranjem, ki si ga tudi sama nisem upala dolgo časa izraziti. In ker verjamem v naš človeški potencial in potencial našega uma in sposobnosti razmišljanja.

V prihajajočih prazničnih dneh vam želim veliko ustvarjalnih trenutkov in odkrivanja lastnih ustvarjalnih potencialov. Sama pa si bom privoščila nekaj ustvarjalnega počitka.

S petkovimi objavami se ponovno vrnemo 8. 1. 2016, v vmesnem času pa boste lahko svojo ustvarjalnost spodbujali še naprej z ustvarjalno-pisalnimi izzivi.

Foto: freshome.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar