torek, 22. september 2015

Ustvarjalno-pisalni izziv: Pregled besedila

Če ste ustvarjalno-pisalnim izzivom sledili redno ali 
Popravki besedila niso vedno slaba stvar.
pa samo občasno, se vam je v zadnjih tednih nabralo kar veliko teksta, različnih zgodb, junakov in verjetno kopica novih idej.

Današnji izziv bo drugačen in vas bo dregnil tam, kjer niste pričakovali.  Včasih samo napisati besedilo ni dovolj, včasih (skoraj vedno :)), četudi gre za kratek tekst, ga je treba ponovno pregledati.

In najboljše "oči" so "spočite oči", kar pomeni, da besedila nekaj časa niste brali, zato bo eden izmed prejšnjih ustvarjalno-pisalnih izzivov ravno pravšnji za to vajo.

Pregled besedila

Za pregled vzemite besedilo, ki ga vsaj nekaj dni niste pogledali. Morda takšnega, ki se ga niti ne spomnite, da ste ga napisali.

Besedilo preberite na glas. Na ta način boste čisto drugače doživeli tekst, kot če bi ga prebrali po tiho. Ste opazili, da se določene besede ponavljajo, da so nekatere povedi predolge ali da so stavki togi in nepovezani? Pozornosti ne posvečajte preveč slovnični pravilnosti, temveč samemu besedilu: besede, ki se prevečkrat ponavljajo, poskusite zamenjati s sopomenkami, predolge povedi poskušajte skrajšati ali pa poskusite del besedila, ki ne deluje s celoto, odstraniti iz teksta. Besedilo nato prepišite in ga ponovno preberite na glas. Kako zveni sedaj?

Zapomnite si, da pri tej vaji ni pomembno vrednotenje ali ocenjevanje besedila, prav tako ne gre zato, ker ali je prvotno besedilo slabše od predelanega, samo drugačno. 

Foto: sl.wikipedia.org


Ni komentarjev:

Objavite komentar