torek, 9. julij 2013

Prvi mit o pisanju: Za pisanje potrebuješ talent

@Literarnica

Nikoli se nisem spraševala ali za pisanje potrebujem talent. Ne takrat, ko sem se še ne najstnica lotila prvih pisateljskih podvigov. Ne kasneje. Tudi ne sedaj, ko se ponovno predajam strasti pisanja.

Pri pisanju me je vedno vodila le želja pisati, ustvarjati zgodbe, resnične ali izmišljene, predvsem pa z besedami pričarati svetove, kjer bi izživela različna življenja, dogodivščine, pustolovščine.

Vseeno pa je veliko ljudi prepričanih, da za ustvarjanje potrebujejo talent, da morajo biti za pisanje nadarjeni, če se mu hočejo posvetiti.

Slovar slovenskega knjižnega jezika talent opredeljuje kot »veliko prirojeno sposobnost za določeno umsko ali fizično dejavnost, dar«. S pojmovanjem, da je nadarjenost nekaj prirojenega, danega, že predvidevamo, da ne more biti vsak talentiran. Se bomo potem pri stvareh, ki jih radi počnemo, ki jih želimo opravljati, ozirali na to ali imamo talen ali ne?

Verjamem, da imamo ljudje za marsikatero stvar talent. Sem pa tudi prepričana, da ga ne potrebujemo za vsako stvar, ki se ji želimo posvetiti, da bi bili v tem dobri in uspešni.

Kot sem že večkrat poudarila, pisanje smatram kot proces, ko se skozi pisanje  učimo in izpopolnjujemo ter nadgrajujemo naše pripovedovanje in izražanje. Vse kar je potrebo je veliko pisati, nato pa napisano tudi preučiti, urediti, dopolniti, spremeniti.

Kot sem že zapisala v objavi Štirje miti o pisanju, obstajajo ljudje, ki so bolj spretni z besedami in jih lažje prenesejo na papir, nekateri so, tako kot tudi na drugih področjih, izjemni, kar pa ne pomeni, da pisati ne more tudi posameznik, ki mora svoje besede malo bolj »iskati«, a piše z ljubeznijo in z veseljem. Za pisanje, kot za karkoli drugega, potrebujemo predvsem strast in predanost, da to delo opravljamo.

Torej, si želite pisati? Vse kar morate storiti je pisati.

Kaj za vas pomeni biti talentiran? Vam prepričanje, da za ustvarjalno udejstvovanje potrebujete talen, preprečuje, da bi ustvarjali?

Ni komentarjev:

Objavite komentar