petek, 5. oktober 2018

Kje objaviti kratko zgodbo

Torej, pred nami je končni izdelek. Sedaj pa nas čaka le še vprašanje ali želimo zgodbo tudi objaviti ali nam je dovolj, da jo zadržimo zase.

Najlepše pri pisanju je, da je dostopno, da se ga lahko poslužujemo vsi in nam daje svobodo izražanja. Pisanje in s tem snutje besed in zgodb ni rezervirano samo za pisatelje. Pišemo lahko vsi. Lahko pišemo zapise, dnevnike, kratke ali druge zgodbe, tudi pesmi. Ali to s kom delimo je stvar naše odločitve. 

Pri pisani besedi pa je dobro tudi to, da lahko nekaj, kar smo napisali in nam ni všeč, prečrtamo, izbrišemo ali napišemo na novo. Pisanje nam daje neomejene možnosti za naše izražanje misli in idej.

Obstaja pa veliko pisateljskih duš, ki si želijo svoje pisanje tudi objaviti, izdati. 


Seveda se moramo zavedati, da samo zato ker smo zgodbo napisali in ker so prvi vtisi bližnjih ali testnih bralcev zelo naklonjeni, še ne pomeni, da nam bo kdorkoli našo zgodbo tudi želel objaviti. A poskusiti je vedno vredno. Če zaradi ničesar drugega, da dobimo odziv še s strani strokovnjaka, ki ni nujno, da bo zelo podroben, a nekateri uredniki si vzamejo čas in podajo vsaj osnovne usmeritve, kaj bi bilo treba spremeniti, izpiliti, da bi bila zgodba dejansko primerna za objavo.

Ena od priporočljivih poti je poskus objave v literarni reviji. V Slovenijih jih izhaja kar nekaj. Seznam revij, ki izhajajo s pomočjo sredstev Javne agencije za knjigo lahko najdete na revije.si. To pa je tudi skoraj popoln seznam tovrstnih revij. Vključujejo pa tudi humanistične in otroške ter mladinske revije. 

Ker ni dobro, da svojo zgodbo pošiljate kar vse povprek, se pred tem dodobra pozanimajte o vsaki reviji. Predvsem raziščite, katera bi bila primerna glede na žanr vaše zgodbe.

Prav tako preverite navodila za oddajo izdelkov: na kakšen način, koliko, v kakšni obliki itd. Vsaka revija bi morala imeti na svoji spletni strani objavljena tovrstna navodila in tudi kontakte, kamor se lahko obrnete za več informacij ali kamor lahko pošljete svoje zgodbe.

Preverite tudi nekatere študentske revije (ki sicer objavljajo zgodbe svojih študentov, kar vam lahko koristi, če to ste).

A tudi preko revij je pot do objave lahko "trnova".

Tako lahko za začetek poskusite svojo kratko zgodbo poslati na natečaj. Sicer tam ne boste dobili povratnih inforamcij na svoje pisanje in s tem možnsoti, kaj izboljšati, a če slučajno pridete med nagrajence, je to dober pokazatelj, da s svojim pisanjem stopate v pravo smer.

V Sloveniji je kar nekaj literarnih natečajev prav za kratko zgodbo.

Med njimi izstopa Arsov natečaj za kratko zgodbo, ki je vsako leto spomladi, aprila. Več si lahko preberete na https://ars.rtvslo.si/2018/04/27-natecaj-za-najboljso-kratko-zgodbo-2018/.

Nato je tu tudi AirBeletrinin natečaj za kratko zgodbo, ki je ponavadi objavljen novembra, tako da bodite pozorni, kdaj bo natečaj objavljen. Več o natečaju pa si lahko preberete v lanskoletni objavi: http://www.airbeletrina.si/clanek/tradicionalni-natecaj-za-kratko-zgodbo2.

Preverite pa tudi natečaje literarnih revij ali manjših društev, ki tudi pogosto objavljajo različne natečaje, med drugim tudi za kratko zgodbo.

Pri tem pa bodite pozorni nanavodila, predvsem na število znakov, ki jih oddano besedilo ne sme presegati.

Zavedajte pa se tudi, da vaja dela mojstra in da boste s pisanjem vadili, kako pisati in pilili vaš slog pisnja. In da morda bo moralo preteči še nekaj vode, preden bo vaše pisanje ustrezalo nekaterim kriterijem umetniškega pisanja.

Ste pripravljeni, da se podate na pot kratke zgodbe?

3 komentarji:

  1. Sami odlični nasveti.
    Posredujem prijateljici, kolegu, dvema, trem ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično! Me veseli, da nekomu vsebina pomaga. To je tudi namen. LP

      Izbriši
  2. Ena opcija za objavo zgodbe je Android aplikacija "Private Books" https://play.google.com/store/apps/details?id=si.siter.ebook.privatebooks&hl=en .

    OdgovoriIzbriši