petek, 26. oktober 2018

Kako oblikovati besedilo


Jesen je obdobje, ko boste našli največ literarnih natečajev. Če razmišljate, da bi svoje pisanje začeli objavljati, so natečaji dobra prva izbira. Ti natečaji sicer redkokdaj določajo kako mora biti besedilo oblikovano (se pravi velikost črt, razmik med vrsticami itd.), vseeno pa je dobro, da smo seznanjeni z nekaterimi standardi za pripravo besedila.


Kako oblikovati samo besedilo, ga razdeliti na odstavke, s stališča razumljivosti in sporočilnosti, smo že pisali, tokrat se bomo posvetili tehničnim zahtevam oblikovanja besedila. 

Ko govorimo o avtorskem delu, naj gre za roman, članek, prevod ali kakršno koli drugačno obliko besedila, se strani štejejo v avtorskih staneh. 

Avtorska stan zajema 1500 znakov brez presledkov ali 1800 znakov s presledki. To nanese okvirno 250 besed na stran. 

Besedilo boste verjetno pisali v Wordu ali v podobne urejevalniku besedil. A število znakov in besed, ki jih boste napisali, bo konkretno presegalo število znakov, ki določajo avtorsko stran. 

Pri literarnem natečaju bo glede priprave besedila edini podatek najvišje število znakov, ki jih oddano besedilo lahko ima. Določeno je tudi ali so to znaki s presledki ali brez presledkov (največkrat bo slednje). Večji učinek pa boste naredili, če boste oddali besedilo, ki bo upoštevalo tudi nekatere standarde priprave besedila.

Torej, kako oblikovati besedilo, da ustreza standardom avtorske strani? Tokrat govorimo o povsem tehničnem oblikovanju besedila in ne lepšanju besedila, da bo vizualno privlačno. 
  • Pišite v Curier New. Pri določenih besedilih bo zahteva morda Times New Roman.
  • Velikost fontov naj bo 12 pt.
  • Razmak med vrsticami naj bo dvojni.
  • Med odstavki niso potrebni dodatni razmiki. Prvo vrstico odstavka lahko zamaknete za en tablularski razmik (tipka tab), prav tako v redu pa je, če razmika ni.
  • Besedilo naj bo poravnano levo. Obojestranska poravnana sicer zgleda lepše, a se poslužujte leve poravnave. 
  • Robovi strani so v Wordu večinoma že standardni (približno 2,5 cm), za posamezno besedilo pa lahko preverite ali so zahteve drugačne. 
  • Za naslove uporabljamo enake standarde kot za ostalo besedilo. 
Če je besedilo daljše, lahko dodate še naslovnico, pri tem pa poskrbite tudi za oštevilčenje strani, ki se začne šele na drugi ali tretji strani, če besedilo vsebuje tudi posvetila ali kolofon. 

Morda pri literarnih natečajih zahteve glede oblike niso vedno določena, se še vseeno lahko poslužujemo standardnih parametrov.

Nekatera besedila pa te standarde zahtevajo. Tako je pri diplomi in drugih strokovno znanstvenih delih. Zelo verjetno bodo nekatere zahteve malo drugačne, predvsem kar se tiče pisave, poravnave besedila in razmika med vrsticami. Zato je potrebno, da se pred začetkom pisanja takega dela poučite o oblikovanju besedila. Tako vam bo tudi pisane lažje, saj boste potrebne standarde nastavili že na začetki in se boste izognili kasnejšim zamudnim popravkom oblike.

Ni komentarjev:

Objavite komentar