ponedeljek, 27. avgust 2018

Človek obrača, bog na koncu obrne

Ko se odpravite na dopust, še posebej če ste povabljeni na skoraj samotni otok v čudovito vilo, ne pričakujete, da bo šlo karkoli narobe. Kaj šele, da bo sredi mirnega popoldneva na plaži naplavilo truplo. In s tem bo vaše morske idile sredi Jadrana konec.

A v novi, čisto sveži kriminalki Avgusta Demšarja Otok se pripeti ravno to.  

Kaj se je zgodilo? Je bila nesreča? Ga je kdo ubil? In le kako bi storilec to lahko naredil, če so imele vse priče in potencialni osumljenci trden alibi? Ves čas so bili skupaj.

Nesreča. Je zaključila policija, ki je zadevo temeljito preiskala.

Kriminalistki Niki Lavrič, ki je bila ena od povabljenih pa dvomi in nepojasnjena neskladja ter spremembe razpoloženja ne dajo miru. 

Ob vrnitvi domov se jih nameni zaupati svojim sodelavcem, a oddaljenost dogodke postavi v drugačno perspektivo in jih odrine na stran.

Vse dokler iz Drave ne potegnejo dve novi trupli, eden od potapljačev pa je Nikin znanec z otoka.

No, to pa ni več tako zelo nedolžno. Dve trupli, eno sveže in eno v vodi že dober teden dni. S prvim ni težav, za drugega pa se nikakor nihče ne javi, da ga prepozna. 

Kaj je ekipama Vrenka in Miloša, ki ponovno združita moči, tudi zato ker so sedaj preseljeni v iste prostore in združeni v sosednjih pisarnah, storiti? Kje iskati informacije o neznancu? Bi lahko neznanec imel povezave z Nikino prigodo med poletjem?

Nič ne kaže na to. Prav tako je bil dogodek na morju le žalostna nesreča. Policija je to potrdila in sama je bila tam in se prepričala, da so res opravili opravili temeljito.

A zakaj se osebe, s katerimi je Nika preživela tisti nesrečni teden na morju, ponovno začnejo pojavljati v navidez nepovezanih dogodkih? In zakaj ji dvomi, ki so se ji porajali takrat, ponovno silijo naplano?

Morda je le skrajni čas, da Nika pove o nesreči in neskladjih, ki jih je zaznala. Zdi se ji nesmiselno, a presenetljivo ima Martin Vrenko zanjo še nekaj dodatnih vprašanj, ki zadevo razsvetlijo še z drugega zornega kota. In takrat se dogodki začnejo odvijati. V pravo smer? Še nihče ne ve. A zanke nepojasnjenih ugank se začnejo razpletati in marsikaj postane jasno. Marsikaj drugega pa še bolj ne jasno.

In tudi za to še pride čas, da se razjasnijo. Na žalost ne prej dokler se ekipa ne mora ukvarjati še z eno žrtvijo.

Zgodba nas z navidezno mirnostjo in opisi lepot otoka, zvokov škržatov ter poletne umirjenosti dejansko popelje na napeto razkrivanje dogodkov, ki vodijo do nesreče ali umora(?) in posledično do razkritja storilcev ali pač le nesrečno odvitih dogodkov.

Vsaka beseda, vsaka poved opisov dogajanja, vse od začetka, je pomembna. Prav tako vsaka izjava ali dejanje likov. Saj nas vodi skozi zanke in luknje dobro premišljenega načrta, v katerih najdemo ključ do razkritja storilca (ali je teh več?) in razjasnitve primera.

Še eno mojstrsko delo iz pod peresa Avgusta Demšarja.

Foto: zalozba-pivec.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar