petek, 13. april 2018

Črtica za 3. tisočletje

V zadnjih objavah smo se veliko posvečali poeziji in ugotovili, da ji posvečamo premalo besede in pozornosti.

A tudi v prozi se najdejo oblike, ki jim posvečamo premalo pozornosti. Črtica je ena teh "pozabljenih" proznih oblik. Je oblika kratke proze, ki so jo pogosto pisali literati moderne, pisali pa so jo tudi kasnejši književniki. 

Črtica nima posebne oblike ali posebnih omejitev. Je kratka in strjena. Vsebina ni posebej določena in vsebina zgodbe ni postavljena ospredje. Značilnost črtice pa je, da opiše določen dogodek ali doživetje, tudi samo vtis. Dogodek je zelo subjektivno in čustveno opisan in izraža čustveno stanje glavnega lika, v to čustvenost pa avtor želi pritegniti tudi bralca.

Všeč mi je ko natečaji ali dogodki obujajo malo manj pogoste in prepoznavne literarne zvrsti.

Pri Kulturno-gledališkem društvu Reciklaža so razpisali natečaj za najboljšo sodobno črtico oz.

Črtica za 3. tisočletje

Ker v črtici ne nastopa veliko oseb in nima nujno prave zgodbe, jo začrtajte, kakor vam narekuje notranji jaz. Je lahko odslikava najrazličnejših občutij in vtisov v tukaj-zdajšnjem svetu, ki vznemirja, plaši, zabava, spravlja v obup, smeh in, upajmo, še vedno spodbuja k pisanju.  


Prvonagrajenec bo poleg glavne nagrade dobil še častni naziv literarni zavetnik/zavetnica.

Več informacij najdete na: http://www.kgd-reciklaza.org/razpis/literarni-natecaj-crtica/ in http://www.kgd-reciklaza.org/razpis/navodila-crtica-za-tretje-tisocletje/

Če niste povsem prepričani, kako se lotiti pisanja črtice, se lahko za idejo pokukate k Cankarju, Vorancu ali Bevku.

Foto: docs.google.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar