petek, 5. januar 2018

Literarničino branje v 2017

V začetku 2017 sem se odločila, da bom bolj pozorno zapisovala seznam knjig, ki jih preberem, saj temu do takrat nisem posvečala posebne pozornosti. Objavo o prebranih delih sem napisala le za nekatere, naključno izbrane, pač kolikor je za pisanje mnenja o prebranem delu in vtisih časa.

Leto 2017 je bilo bralsko bogato, vsaj tak je bil vseskozi občutek (čeprav sem nad prebranimi številom knjig malce razočarana), a ponovno se je zataknilo pri pisanju bralnih vtisov, kar se bom trudila izboljšati v 2018.

Ker sem zadnji dan že starega leta hitela s dokončevanjem zadnje knjige - kriminalke izpod peresa Joja Nesbøja in ker sicer kar zajeten kos strani ne bi bili vključen v bralno statistiko lanskega leta, sem z objavo o prebranih delih počakala in zdi se mi, da je kot nalašč za prvo objavo v novem letu.

Na beleženje prebranih knjig (ki ni bilo vedno ravno dosledno) me je napeljejo razmišljanje, da sem v srednji šoli in v študentskih letih prebrala veliko več knjig kot sedaj. Takrat je bil moj bralni tempo nekako 2-3 knjigi na teden, kar je na leto naneslo, kar lepo število prebranih del.

A opazila sem zanimivo razliko. res, da je sedaj prebranih knjig številčno manj, a prebranih strani je precej, morda celo več kot takrat.

V vseh teh letih se je zgodil zanimiv pojav, in sicer, da imajo sodobne knjige skoraj dvakrat toliko strani kot pred nekaj desetimi leti. Če je bila daljša knjiga prej izjema kot pravilo, je to sedaj ravno obratno. Skorajda ni več knjige, ki bi imela "samo" 200 strani, prej 300 ali 400.

Pa preidimo k številkam.

Bralna statistika 2017

Prebrala sem (samo) 31 knjig. Podatek je tudi mene precej šokiral, saj sem bila prepričana, da bo število višje. A štela sem samo leposlovje, veliko je bilo prebranih tudi strokovnih del in člankov. Dejanska številka je tako višja, a sem želela šteti le tiste, knjige, ki so za užitek, prosti čas, ki predstavljajo čisto branje ali kakor koli bi lahko to poimenovali.

Od teh sem prebrala 2 knjigi v tujih jezikih (to pomeni v angleščini in francoščini), kjer je tudi še prostora za izboljšave.

Od vseh prebranih knjig skupaj je bilo 9 e-knjig.

Prebrala sem 8 knjig založbe Mladinska knjiga, 3 knjige Založbe Sanje, na seznamu so še založba Modrijan, Goga, Meander, Didakta, Pivec..., kar ne kaže nujno na moj bralni okus ali preferenčno založbo, se mi pa zdi zanimiv podatek.

In še nenazadnje, vsega skupaj sem prebrala 11.305 strani, to pa ne vključuje še vseh ostalih strokovnih knjig, člankov in krajših besedil.

In še seznam nekaterih del, ki sem jih prebrala v 2017 in ki jih priporočam v nadaljnje branje. Morda med njimi najdete kakšen predlog za svoj knjižni seznam za 2018.

PRIMER MEURSAULT, Kamel Daoud - Ko je Camusov Tujec ubil brezimnega Arabca, si ni mislil, da ga bo na zatožno klop postavil njegov brat.

NADOMESTNE VOLITVE, J.K. Rowling - Marsikaj se dogaja v zakulisju angleškega podeželskega mesteca.

KRADLJIVKA KNJIG, Marcus Zusak - Kakšna je cena za ukradeno knjigo? Knjiga, ki sem jo večkrat odložila na kasneje in se nikakor nisem mogla prisiliti, da bi jo prebrala v enem kosu. O vsebini pišem kmalu. 

RESNICA O AFERI HARRYJA QUEBERTA, Joël Dicker - Kako se življenje v manjšem ameriškem mestecu spremeni, ko odkrijejo truplo mladega dekleta, ki naj bi pred leti pobegnila neznano kam.

KLIC KUKAVICE, Robert Galbright - Hm, obhajajo me mešani občutki, več napišem o objavi.

VEČERJA, Herman Koch - Družinske razprtije vedno nosijo v sebi veliko skrivnosti in bolečine. Za uspešnega nizozemskega politika se večerja z bratom in njegovo ženo spremeni v vsaj njegovo politično-karierno zadnjo večerjo.

UBEŽNI DELCI - Anne Michaels - Delo, ki ga bodo maturanti obravnavali na letošnji maturi. Spomini, holokavst in bolečina zaradi vojnih dejanj, ki nikoli ne mine.

JEZERO, Tadej Golob - Odličen roman o kriminalistu in njegovem poklicnem ter zasebnem življenju. V objavi zapišem, kaj mislim s tem.

POHORSKA TRANSVERZALA, Avgust Demšar - Martin Vrenko se vrača! Moram povedati kaj več?

AMERIŠKI BOGOVI, Neil Gaiman - Pripoved o boju med staro in novodobnimi bogovi, ki vladajo človeštvu in ki smo jim ljudje zaslepljeno podlegli.

Vrgla sem se tudi v kriminalistični um Harrya Hola, ki me v Pentagonu ni čisto prepričal, morda tudi zato, ker sem delo pograbila naključno in nisem sledila vrstnemu redu. Se pa od Taščice naprej veliko bolj navdušujem nad deli Jo Nesbøja.

Kakšno bralsko leto pa je za vami? Imate tudi sami knjižne predloge, ki so vas navdušili? 



Ni komentarjev:

Objavite komentar