nedelja, 3. december 2017

Kako s pisanjem stresno situacijo spremeniti v izziv ne težavo

Kljub temu, da je to vsakdanje opravilo, se še vedno premalo ljudi zaveda, da pišejo 
vsak dan in da morajo pisati vsak dan. Kot smo ugotovili, je zato znanje, kako se dobro pisano izražati, zelo koristno.

Nam pa ta veščina pomaga tudi pri drugih stvareh. S pisanjem krepimo spomin, izražanje, dnevno pisanje kot vaja nam pomaga pri osredotočanju in podobno. Ima pa tudi druge dobre lastnosti, ki le še bolj  pričajo v korist pisanju tudi kot vaji.

Redke raziskave (malo pobrskajte po preteklih objavah), ki so bile narejene na tem področju, so si skupne v tem, da je ustvarjalnost pri predšolskih otrocih zelo prisotna, začne pa upadati z vstopom v šolo in nato z vsakim večjo življenjsko spremembo.

Na podlagi izsledkov so strokovnjaki ugotovili ali vsaj namignili, da je verjetno upad ustvarjalnosti pogojen s stresnimi življenjskimi prelomnicami kot so za otroka gotovo odhod v šolo, tudi prehod iz razredne na predmetno stopnjo, prehod iz osnovne v srednjo šolo itd. Rezultati raziskav so pokazali ujemanje v starosti otrok ob prelomnicah in upadom ustvarjalnosti.

Če nekoliko posplošimo, lahko vsaka večja življenjska prelomnica ali sprememba, ki je stresna, pripomore k upadu ustvarjalnosti, če ne že trajno, vsaj za določen čas. 
Take situacije ali prelomnice, tudi vsakdanje, pa lahko premostimo z ustvarjalnim udejstvovanjem in pisanje je kot nalašč za to. Pišete lahko kjerkoli in kadarkoli. In še enkrat, za to ni potrebno, da smo pisatelji, umetniki, navsezadnje niti ni potrebno, da smo dobri z besedami.

In kaj lahko naredimo za dvig ustvarjalnosti, umirimo stres, ob tem pa to od nas ne zahteva preveč časa ali napora?

  • Izrisovanje likov: Otroci se pričnejo učiti pisati tako, da najprej vadijo "pisanje" različnih črt in oblik. To jih pripravi na kasnejše osvajanje pisanja črk. In samo zato, ker že znamo pisati, ne pomeni, da pisanje vijugastih, ravnih, navpičnih, poševnih, sklenjenih in vso paleto drugih črt, ne moremo opraviti tudi kot odrasli. Če ne veste, o čem bi pisali, se vrnite k osnovam in pišite črte, črtice, vijuge in kroge.
  • Uporaba voščenk: zgornjo vajo lahko popestrite tudi z barvami. Voščenke so še posebej priročno pisalo za take stvari. Na koncu lahko celo nastane umetnina za domačo steno. Ali pa z njimi pišite namesto s kemikom, vsak odstavek ali stavek ali tudi samo besedo z drugo barvo. To vam bo tudi zahtevalo, da se posvetite samo eni stvari in odmislite vse ostalo.
  • Ustvarjalno-pisalni izzivi: Za malo bolj pogumne smo pripravili že več primerov ustvarjalno-pisalnih izzivov, ki so namenjeni spodbujanju ustvarjalnosti, ustvarjalnemu razmišljanju in pisanju. Vaje niso testi ali nekdo dobro piše ali ne, temveč so namenjene sprostitvi in osvoboditvi ustvarjalne žilice, ko je človeški um sposoben razmišljati širše in brez zadržkov, ko ni miselnega nadzora ali je nekaj prav ali narobe.

Torej, naslednjič ko se znajdete v stresni situaciji ali na prelomnici, poprimite za pisalo in odpišite stres. Ne le da boste lažje premagali napeto situacijo, s pisanjem boste odpravili miselno blokado in na situacijo lažje gledali kot izziv namesto težavo.

Foto: pinterest.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar