petek, 16. januar 2015

Pozitivni učinki ustvarjalnega pisanja

Ustvarjalno pisanje ima veliko pozitivnih učinkov.
Ste se kdaj vprašali ali ima ustvarjalno pisanje še kakšne druge pozitivne učinke razen "lepe besede"?

Pisanje me od nekdaj navdušuje. Pisanje samo kot zapisovanje besed, predvsem pa moč postavljanja besed v bolj ali manj smiselne enote, ki skupaj tvorijo nek smiselni pomen. Ali pa popolnoma nesmiselnega. Tudi to je svoje vrste umetnost :). 

Že od otroštva se mi zdi zlaganje besed eno ob drugo popolna čarovnija. In bolj ko se tematiki posvečam tudi s psihološke plati in jo raziskujem, bolj me navdušuje in čedalje več koristi ustvarjalnega pisanja odkrivam.

Na primer tukaj je nekaj očitnih: ustvarjalno pisanje
- spodbuja domišljijo,
- bogati besedni zaklad,
- spodbuja branje,
- spodbuja analitično razmišljanje.

A potem je tukaj še kup drugih ne tako očitnih koristi, ki se ob ustvarjalnem pisanju razvijajo same od sebe in se nanašajo predvsem na proces razmišljanja:
- ustvarjalno razmišljanje,
- pozitivno razmišljanje,
- usmerjeno razmišljanje.

Četudi se prepustimo in zapisujemo misli kot nam pridejo na um, se moramo, da napišemo zgodbo, ki ima rep in glavo,  zelo osredotočiti na to kam bomo pustili zgodbi, da nas popelje. Torej svoje misli usmerjamo v določeno smer. V svojem mišljenju se moramo ustaviti, misli urediti in razmisliti, kako jih zapisati.

Pozitivno razmišljanje razumem predvsem zmožnost videti širšo sliko, zaobjeti različne vidike, razmišljati drugačno in sprejemati različna mnenja, ne glede na to ali se razlikujejo od našega ali ne.

Ustvarjalno razmišljanje bi lahko primerjala s pozitivnim, a vseeno ju ne morem povsem enačiti. Ustvarjalno razmišljanje ni samo drugačno razmišljanje. Ni nujno in za vsako ceno skovati nekaj novega: novo besedo ali novo idejo. Ustvarjalno razmišljanje je videti mnoge rešitve in mnoge poti. Predvsem pa je pustiti egu, da se sprosti in da je kdaj tudi ne imeti prav čisto v redu.

Kakšne koristi oz. pozitivne učinke ustvarjalnega pisanja pa ste vi opazili?

Foto: vandewerk.nl

Ni komentarjev:

Objavite komentar