petek, 9. januar 2015

Lojze Kovačič in Otroške stvari

Lojze Kovačič 
(9. 11. 1928 - 1. 5. 2004)

Njegov oče, po rodu Slovenec, je iz Slovenije odšel po svetu, da bi se naučil krznarstva in krojaštva. Poročil se je z Elizabeth, ki je bila po rodu Nemka in Francozinja, rojena v narodnostno mešanem mestu Saarlouis, na severnem delu nemško-francoske meje. Preselila sta se v Basel, kjer se jima je rodil in preživel svoje otroštvo sin Lojze. Leta 1938, ko so iz Švice izgnali vse prebivalce brez švicarskega državljanstva, se je z družino preselil v Slovenijo. Najprej so živeli v očetovi rojstni vasi Cegelnici pri Novem mestu, potem pa so se preselili na Stari trg v Ljubljani. Tu je obiskoval osnovno šologimnazijo in pedagoško akademijo. Po drugi svetovni vojni so bili njegovi domači izgnani v Avstrijo, on pa je lahko ostal v Sloveniji, vendar je bil ves čas pod udbovskim nadzorom. V tem času je živel v deški sirotišnici oziroma internatu Marijanišče. Danes na tem mestu stoji Dijaški dom Ivana Cankarja. Leta 1948 je odšel v vojsko, po odsluženem vojaškem roku je sodeloval pri Mladinski revijiBesediNovem svetuPerspektivahSodobnosti. Leta 1963 se je zaposlil kot dramaturg v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je bil dolgo tudi lutkovni pedagog.
Vir: Wikipedija

Otroške stvari

Roman Otroške stvari je Lojze Kovačič napisal eno leto pred svojo smrtjo, kjer opisuje svoje otroštvo, ki ga je preživel v rodnem mestu v Baslu v Švici. 

Kot je na Literarnici navada, se na tem mestu ne bomo posvetili sami vsebini zgodbe, temveč bolj vprašanjem o zgradbi, temi, motivih in likih romana, ki vam bodo pomagala raziskati odnos avtorja do lastnega otroštva, do oseb, ki so ji bile blizu ter dogodke, ki so vplivali na njegovo življenje.

Zgradba
Kakšna je zgradba romana? Na koliko delov, poglavij je roman razdeljen? Katere so osrednje osebe in dogodki posameznega poglavja?

Tema in motivi
Katera je glavna tema romana? Katere motive najdete v zgodbi?

Dogajalni čas in prostor
Določite dogajalni čas in prostor.

Pripovedni glas
Kdo pripoveduje zgodbo? Koliko je pripovedovalec star? Pripoveduje zgodbo s stališča otroka ali odraslega?

Literarne osebe
Katere so literarne osebe v romanu in v kakšnem razmerju so do pripovedovalca? Kakšne so značajske lastnosti posameznih likov? Kako vplivajo na osrednji lik, na njegova čustva, dojemanje sveta? Kakšna čustva do ostalih likov goji pripovedovalec, kako se do njih vede in kaj mu pomenijo?

Bi bili tudi sami pripravljeni razkriti svoje otroštvo?

Foto: new.cd-cc.si



Ni komentarjev:

Objavite komentar