petek, 14. marec 2014

Pisati več knjig hkrati?

To vprašanje se mi v zadnjem času pogosto zastavlja. Lotila sem se namreč podjetnega načrta, in sicer v letošnjem letu sem si zadala, da dokončam kar tri knjige, ki sem jih začela pisati že pred leti.

Sprva se mi je zdela to zelo dobra ideja. Pripravila sem tudi načrt, kako to izvesti. Z zanosom sem se zagnala v pisanje. Približno mesec dni mi je šlo zelo dobro, sedaj po dobrih dveh mesecih pa se sprašujem ali je bila to res tako dobra ideja.

Včasih namreč kolebam ali naj pišem samo tisto zgodbo, ki mi v tistem trenutku teče, ali naj raje čas za pisanje enakovredno razdelim med vse tri knjige, ali naj pišem samo eno na enkrat ali pa naj sploh vse skupaj opustim. Ja, tudi takih trenutkov je ogromno.

A čeprav je pisati več zgodb hkrati na trenutke precej naporno, predvsem ker pri nobeni zgodbi ne napredujem toliko kolikor bi si želela, pa se mi zdi vseeno koristno.
  • Ko se mi »zaustavi« pri eni zgodbi, se lahko brezskrbno posvetim drugi. V mit pisateljeve blokade sicer ne verujem (več), a je plodno pisanje lahko zelo koristno ravno v takih trenutkih. Od zgodbe, ki se vam »zatakne«, se lahko odmaknete, pa še vseeno pišete. Določena distanca od dela v nastajanju je pri pisanju vedno koristna.
  • Čeprav tako pri vsaki zgodbi napredujem zelo počasi, mi je vseeno v veliko zadovoljstvo,  da se stvari premikajo kar na treh pisateljskih projektih hkrati.
  • Pisanje o različnih likih, različnih zgodbah je kot pogovarjati se z različnimi prijatelji. Te pa je vedno veselje srečati in se z njimi pogovarjati, z vsemi, ne samo z enim, kajne?
Sem se prepričala? Mislim, da v bistvu niti nisem imela razloga za prepričevanje.

Kaj pa vi mislite? Pišete več zgodb hkrati? Kako se pa vam obnese takšno početje? 

Ni komentarjev:

Objavite komentar