četrtek, 22. avgust 2013

Četrti mit o pisanju: pisateljska blokada mi preprečuje pisati

Danes bomo pod drobnogled vzeli še četrti mit o pisanju, ki je po mojem mnenju in izkušnjah, neresničen. Kljub temu pa je v prepričanju mnogih pisateljev zelo prisoten. Če verjamemo, da za pisanje potrebujemo navdih, predvsem pa, da lahko pišemo samo takrat, ko imamo navdih, potem tudi verjamemo v pisateljsko blokado.

Kaj je pisateljska blokada? Ne moremo pisati, besede nam ne gredo na papir, vse kar začnemo se nam zdi brez veze. Pa se kdaj, celo pogosto, ne počutimo tako tudi, ko moramo zjutraj v službo ali v šolo ali na neželen dogodek? Pa bi to imenovali službena blokada, šolska blokada? Se sliši, kar malo hecno, kajne? Vendar je ena in ista stvar. Gre le za to, da so dnevi, ko se počutimo, da nimamo energije za pisanje. Smo utrujeni, mogoče celo bolni in resnično nam v tistem trenutku ni do pisanja, imamo pa slabo vest, da ne pišemo. To je resnična pisateljska blokada. Da se nam ne da in ni nujno, da je zato kriva lenoba. Je le stanje, ko nismo več sposobni razmišljati izven ustaljenih okvirjev. In je stanje, ki mine. Lahko zelo hitro.

Proti tako imenovani blokadi obstaja nekaj hitrih rešitev. Ko napočijo takšni trenutki, se lahko posvetite drugim stvarem: berite, pojdite na sprehod, pospravljajte, načrtujte dopust ali pa se dobro naspite. Nekaj razdalje, miselne ali fizične, vam bo zbistrilo duha. Vaša blokada vam bo hvaležna. Ko se boste vrnili k pisanju bodo vaše misli veliko manj obremenjene, zablokirane in ustvarjalna energija bo spet stekla.

Ali pa naredite, kar naredite za službo – vstanite in se prisilite, da greste. Pišite. Nadaljujte zgodbo, ki ste jo začeli ali pa naredite nekaj vaj hitrega pisanja.

VADNICA 7: Sedite za mizi in se trudite pisati. Za vajo opišite kaj počnete. Petdeset besed bo dovolj. Ali paoglejte po sobi in si izberite predmet, ki vam je všeč. Opišite njegovo obliko, lastnosti, čemu je namenjen, kaj je njegova funkcija.
Kako pa vi premagate pisateljsko blokado? Za vas sploh obstaja?

Ni komentarjev:

Objavite komentar