nedelja, 21. julij 2019

Pogled na življenje skozi oči številnih zgodb

Kako povedati zgodbo na različne načine in z različnimi pristopi - napišeš Priročnik za čistilke.

Na zbirko kratkih zgodb sem naletela tik pred odhodom na dopust. Pograbila sem priložnost, da jo preberem, čeprav sem imela namen "poravnati stare račune".

Kot bi se knjiga želela vrini na bralni seznam. Všeč so mi taki spontani izbori, ko se mi knjige nekako kar same ponudijo v branje.
Kdor pravi, da natanko ve, kako se počuti nekdo drug, je bedak prve klase.
Branja sem se lotila brez pričakovanj, saj niti nisem vedela, kaj pričakovati. Že kmalu po začetku pa sem ugotovila, da so me zgodbe našle povsem nepripravljeno.
G. dr. Blum ima tablete Belladonna. Ne vem, kako učinkujejo, toda želim si, da bi mi bilo tako ime.
Po nekaj prvih zgodbah, z "odsekanimi" zaključki, ki niso dali vseh odgovorov, in ki so bile na videz nepovezane, so se določene zgodbe, osebe pričele ponovno pojavljati.
O smrti pa le vem nekaj. " Boljša" kot je oseba, bolj kot je ljubeča in radostna in skrbna, manj praznine pusti njena smrt.
Avtorica skozi kratke zgodbe popiše svoje življenje. Pripovedovalkam nadene različna imena, a je jasno, da gre za isto osebo, ki svojo zgodbo pripoveduje z različnih zornih kotov.
To, da ustrežeš vsaki pacientovi kaprici, ga le spodbudi, da bolezen vzljubi, in to je čista resnica.
V vsaki zgodbi osvetli en vidik svoje življenjske zgodbe.
V Markovem pogledu je bila ista bolečina, kakršno sem tekom njihovih življenj pozneje opazila pri vseh svojih sinovih. Poškodba, ločitev, poraz. Silovitost moje želje, da bi jih zaščitila. Moje nemoči.
Njeno življenje je bilo prežeto z bolečino, propadlimi odnosi, mamili, alkoholom, zlorabami ljudi, ki bi jo morali varovati. Tako v zasebnem življenju kot v službah, ki jih je imela. Nekako so se dogodki v zasebnem in službi dopolnjevali, saj je bila v obeh obdana z zavrnjenimi, "odpadlimi" ljudmi.
Tu zlahka zamenjaš seks s smrtjo, ko pa oba tako glasno bijeta.
A nam te bolečine, lastnega spopadanja z alkoholizmom, partnerjevo zasvojenostjo ne prikazuje, da nas bi šokirala, potegnila v svet bede in brezizhodnosti. Tam nas ne želi uničiti, niti v nas zbuditi sočutja ali usmiljenja. Zanje ne išče opravičila ali krivca. Je pač le nekaj, kar se ji je zgodilo.

Z vsako zgodbo le obarva svoje življenje, ga prevetri z različnih pogledov in na različne načine, da bi ga osmisla in razumela, saj ga ceni, ker jo je oblikovalo v osebo, kakršna je bila, z vsemi slabimi stvarmi je živela polno življenje.
Edini vzrok moje dolgoživosti je, da se ne oklepam preteklosti. Da pred vrati puščam žalost in kes in obžalovanje. Če jim v trenutku popustljivosti le odprem vrata, pa čeprav jih priškrnem zgolj za režo, mi - bum! - kljuko iztrga iz rok in vihar bolečine mi para srce in oči slepi s sramoto in razbija skodelice in steklenice klati kozarce razbija okna da se krvava opotekam po razsutem sladkorju in črepinjah prestrašena davim dokler poslednjim drgetom in jokom ne zapahnem težkih vrat. Spet poberem koščke s tal.
Foto: biblos.si 

Ni komentarjev:

Objavite komentar