sobota, 29. junij 2019

Pisanje kot poletna aktivnost

Pričelo se je dolgo vroče poletje. Marsikdo ga že preživlja na dopustu. 

Poletje pa ni samo čas za ležerno preživljanje časa, temveč je tudi čas, ki ga lahko namenimo pisanju. Poleti smo vsi bolj sproščeni, saj je to čas počitnic in dopusta. Nekako se prenehamo obremenjevati z vsakdanjimi skrbmi in opravki, tako da je tudi naše duševno stanje bolj sproščeno. To pa je primerno za ustvarjalno pisanje.

Pisanje ni zahtevno. Zahteva pa pozornost in domišljijo pisočega.

Domišljijo imamo vsi, le da se je nekateri bojijo izraziti, saj se jim ne zdi dovolj dobra. Pretirana samokritičnost lahko domišljijo omeji. Zato so poletni meseci, ko smo bolj sproščeni, kot nalašč, da spodbudimo svojo pisalno in ustvarjalno žilico.

Na Literarnici že vrsto let objavljamo ustvarjalno-pisalne izzive. Z njimi si prizadevamo spodbujati pisalno kulturo, hkrati pa ustvarjalno pisanje in razmišljanje.

Ustvarjalno-pisalni izzivi so preprosti in vedno zelo odprti, da si lahko vsak zase zamisli, kaj mu predstavlja oz. kam ga bo peljalo pero. Prav zato imajo malo navodili, le splošne usmeritve, saj lahko vsakega lastna domišljija popelje v povsem različna razmišljanja.

Po navadi nekaj verzij spišem že sama in vedno mi je težko jih ne omeniti v objavi, saj ni namen, da nekdo drug sledi mojim zamislim, temveč da si ustvari svoje.

Odprtost ustvarjalno-pisalnih izzivov omogoča tudi, da vsak v naslovu ali kratkemu opisu vidi svojo stvar. Tako iz zelo konkretnih predlogov nastanejo fantazijska, abstraktna, nenavadna besedila in obratno.

Edino omejitev, ki jo postavim je časovna (bolj redko) ali v številu besed. Naš um veliko bolje dela in s tem razmišlja, ko se zavedamo časovne ali druge omejitve, ki ga spodbudi, da ne zatava (preveč). Tako smo veliko bolj dojemljivi, da razmišljamo drugače, izven našega ustaljenega razmišljanja.

Med ustvarjalno-pisalnimi izzivi boste gotovo našli vsaj nekatere, ki vam bodo sprožili ustavljalno žilico in vas zamamili k pisanju.

Če pa še vedno niste prepričani, da bi sprejeli izziv, se lahko odločite, da boste to poletje:

  • vsak dan (enkrat na teden...) zapisali 5 faktografskih stavkov. Lahko se nanašajo na dan, ki ste ga preživeli, na opis narave ali prostora, okolja, v katerem se nahajate. To so preprosti stavki, ki opisujejo le tisto, kar vidite npr. Stene so bele. Za mizo je šest stolov. Na obrobju jase je gozd.
  • ali pa preprosto kraje, kjer ste bili in/ali s kom ste dan preživeli. Lahko zapišete le prostor (doma, v službi, v kavarni, na plaži, v hribih...) ali pa kraje tudi poimenujete. Lahko zapišete le kraj z eno besedo ali pa ga umestite v cel stavek.

Če boste redno pisali vsaj enkrat na teden, se vam bo skozi poletje nabralo kar zanimivo in verjetno nenavadno čtivo, ki bo presenetljivo imelo celo nekakšen smisel. 

Veselo pisanje in uživanje v poletju!

Ni komentarjev:

Objavite komentar