nedelja, 17. februar 2019

Taras Birsa zagrize v svoj drugi primer

No, in že takoj na začetku nastane dilema ali je to sploh njegov primer, saj je dodeljen njegovi sodelavki Tini Lanc. Lahko pa si mislimo, da Taras vseeno vodi celotno predstavo in usmerja preiskavo.

Morda to niti ni bistveno, pomembno je to, da je z Birso in njegovo ekipo slovensko bralstvo dobilo še eno kriminalistično ekipo, ki po državi preganja zlo in zločince.

S tem je slovenski knjižni prostor bogatejši za žanr, ki do pred desetletjem še ni bil načet. Ne da smo bili bralci zaradi tega prikrajšani.  Tujih prevodov se je vedno našlo na pretek. Je pa nekaj posebnega vzeti v roke kriminalko slovenskega avtorja, katere nadaljevanja, upajmo, da številna, si lahko še nadejamo.

Vrnimo se na kraj zločina drugega primera Tarasa Birse, ki je tokrat spet skrbno izbran. Postavljen v park sredi Ljubljane, ki mu tudi Ljubljančani ne poznajo pravega oz. trenutnega imena. Skozi desetletja so mu ga spremenili že tolikokrat, da ga vsak poimenuje pod svojim imenom. Ali pa sploh ne. Sama ga poznam že pod dvema različnima imenoma. Da je bil nekoč Leninov park, je bila prva skrivnost, ki se mi je razodela med branjem.

Taras Birsa in njegova ekipa se tokrat znajde pred nenavadno "uganko": Le kdo bi ustrelil brezdomko? In zakaj? Kaj bi pridobil s tem? Ponavadi so v ozadju vedno neke koristi, tokrat ne tako očitne povezave. In le kaj bi bil lahko motiv? Je nekoga le motila njena prisotnost tam? 

Poleg morebitnih očividcev, pisane druščine likov, vsak s svojo skrivnostjo, iz sosednjega bloka, z okni obrnjenimi na park, ki bi bili lahko tudi potencialni zločinci, nam avtor tokrat v vpogled ponudi tudi bolj osebno življenje Birsove ekipe, vsak s svojimi okostnjaki, ki so celo bolj v ospredju kot umor sam.

A to ne pomeni, da ekipa ne dela. Tina se recimo tako zavzeto loti pregleda posnetkov kamer, ki so v noči zločina snemale bližnjo okolico, da se med osumljenci znajde sam Brisa, ki so ga kamere ujele, ko je tistega večera odhajal od nje proti svojemu avtu. Ob času zločina na kraju zločina.

Zdi se, da se ekipa tokrat resnično znajde v slepi ulici, še bolj kot s truplom brez glave, ko naslednjega dne na Metelkovi odkrijejo novo truplo. Tudi tokrat na videz brez jasne slike, zakaj se ga je nekdo želel znebiti. 

Med spopadanjem s svojimi osebnimi težavami, pa ekipa počasi razkriva indice in se vztrajno bliža razrešitvi obeh umorov.

Kdo je na koncu zločinec? In ali Tarasu uspe rešiti svojo slabo vest?

Pa tudi kakšno truplo več ne bi bilo odveč. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar