petek, 17. november 2017

Kako se lotiti pisanja

Začetki so vedno težki, polni pričakovanj in vznemirjenosti, ker ne vemo, kako bomo začeli, niti kam nas bo to pripeljalo. Podobno je pri pisanju. Začeti pisati je ena težjih stvari. 

Kot smo ugotovili v prejšnji objavi, se s pisanjem srečujemo pogosteje, kot si mislimo in tudi načini in razlogi za pisanje so različni, bodisi gre za delo ali šolske, študijske obveznosti, in v večini primerov pisanje ni vezano na delo pisatelja, kar si mnogi predstavljajo.

Učimo se pisati, sestavljati besede v stavke in v sporočila. Besede so misli in oboje ima izredno moč. Lahko sejejo dobro ali prizadenejo. Lahko so jasno izražene in prenesejo sporočilo ali pa zmedene, naključne, raztresene in trikrat obrnjene, da se sporočilo povsem izgubi. Zato moramo biti na način, kako v pisni komunikaciji sporočamo stvari, zelo previdni in se v jasnem ter razumljivem sporočanju tudi vaditi.

A včasih se zgodi, ne glede na besedilo, ki se ga lotimo pisati, da kar ne moremo začeti. K pisanju se ne moremo spraviti, iščemo drugo delo ali nemirno hodimo iz sobe v sobo. Verjetno bo vsak študent razumel občutek pred začetkom pisanja diplomske naloge. 

Začeti pisati ni velika umetnost, enostavno se ga je treba lotiti. Seveda je to lažje rečeno kot storjeno, a z malo volje in odločnosti se lahko lotite opravila in še tako zoprne vam naloge, ne samo pisanja.
1. Postavite si rok: Ljudje ponavadi ne maramo rokov. Mislimo, da nas omejujejo in nam ne dovolijo dovolj svobode. A z roki, še posebej tistimi, ki si jih zadaste sami, dosežemo veliko več v veliko krajšem času. 
Na primer, da morate nekaj opraviti v 15 minutah ali pa isto stvar v nedoločenem času, kdaj boste opravili nalogo v prvem primeru in kdaj v drugem? 
To spodbudo lahko uporabite pri katerem koli opravilu. Morda se vam bo zdela ideja o postavljanju rokov smešna, a ko se je navadite, je resnično učinkovita.
2. Samo pišite: Morda se boste ideji o postavljanju rokov upirali, zato lahko poskusite s "prosim" pisanjem. Prosto pisanje je vaja, kjer na list papirja le pišete: pišete o vsem, kar vam pade na pamet ali pa misel, ki se vam utrne, napišete desetkrat, stokrat oz. dokler ne pridete do konca strani. Opazili boste, da ste vmes že pričeli s pisanjem o tematiki, ki bi jo radi načeli.
3. Osnutek: Vedno najprej napišite osnutek, pri katerem samo pišete o svoji temi. Pustite, da je kakšen stavek tudi zanič ali nepopoln ali brez pomena. Ni treba, da je besedilo popolno v prvo. Kasneje bo še dovolj časa za popravke in dopolnitve in tudi ideja, kaj želite sporočite se vam bo bolj izkristalizirala. 
Kako se sami spodbudite k pisanju? Je odvisno od volje ali vrste besedila in koliko se vam le-to zdi zahtevno?

Foto: freelancewritinggigs.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar