petek, 14. julij 2017

Kaj je na tem poletnem branju

Le kaj je res na tem poletnem branju, da vsako leto postane najbolj govorjena tema poletja?


Seveda kar nekaj dejstev govori v zagovor poletnemu branju: o branju se veliko govori, verjetno več kot v preostanku leta skupaj, če ne veste, katere knjige bi se lotili brati, po spletu in še kje po navadi kroži precej bralnih seznamov pestrih izbir, lahko se odločite na podlagi del, žanrov ali pa predlagatelja, knjižnice so opustošene  in zdi se, da celoten narod ne dela drugega kot bere.

Sama nisem zagovornica poletnega branja, vsaj ne vsesplošne propagande, ki nastaja okoli tega, saj sem zagovornica, da bi se moralo branje spodbujati kot vrednoto, kot koristno, kot način učenja in ne samo kot poletni oddih, kot se spodbuja z oglaševanjem poletnega branja.

A da se ne bom vsako leto ponavljala, sem se letos objavi na to temo pravzaprav hotela v celoti izogniti, a me je izjava nekoga, da poleti nekako res najde več časa in volje za branje, prepričala v ponoven razmislek o poletnem branju.

In kaj je na tem poletnem branju, da mu vsi sledijo, se mu podrejajo in pridno berejo?
  • Poletno branje spodbuja ljudi, ki čez leto ne najdejo motivacije za branje, da sežejo po knjigah, mnogokrat po celem kupu knjig in kakšno ali tudi vse preberejo.
  • Poletno branje spodbuja pogovor(e) o branju in knjigah ter tako izpostavlja tudi koristnosti branja.
  • Poletno branje spodbuja branje. Četudi le v enem obdobju, je to bolje kot, da ga sploh ne bi.
Tako vam v letošnjem poletju želim veliko bralnih užitkov in mnogo prijetnih bralnih kotičkov.

Literarnica pa si bo del poletja vzela predvsem poletni oddih. Z novimi objavami nadaljujemo avgusta, ob torkih pa lahko še naprej svojo domišljijo preizkušate z ustvarjalno-pisalnimi izzivi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar