petek, 27. februar 2015

Razpravljalni esej: Otroštvo skozi odrasle oči

Kakšna je zgodba vašega otroštva?
Počasi se bližamo najpomembnejšim delom priprav na esej na maturi, in to je k dejanskim primerom razpravljalnega in razlagalnega eseja. V tokratni objavi bomo obravnavali prvega na primeru Otroštva Natalie Sarraute.

Pri spodnji vaji so vam lahko v pomoč objave o ciljih  in merilih eseja na maturi.

Zdaj pa za res.

Na izpitu boste za razpravljalni esej dobili naslov in do pet smernic oziroma navodil, ki se jih morate pri pisanju vsebine držati. Za odmikanje in neupoštevanje navodil vam lahko zmanjša točke.

Otroštvo skozi odrasle oči

V Avtobiografskem romanu Otroštvo nas avtorica popelje v svoje otroštvo nekako med 6 in 14 letom starosti. V pripovedi spominov se izmenjujeta dva glasova, pripovedovalkin otroški in pripovedovalkin odrasli. Kaj je zanju značilno? Kakšno vlogo ima posamezen glas in kakšen je njun posamezen pogled na skupne spomine? Opišite kakšen odnos imata pripovedovalki do ljudi v avtoričinem otroštvu? Kaj pripovedovalko najbolj osrečuje?

To so vaša navodila, ki jih pozorno preberite, nato pa razčlenite na posamezna pomenska vprašanja ali trditve. To pomeni, da ena smernica lahko vsebuje tudi dve vprašanji, kjer drugo vprašanje poglobi razmišljanje misli ali napotka.

Primer ene pomenske enote: V Avtobiografskem romanu Otroštvo nas avtorica popelje v svoje otroštvo nekako med 6 in 14 letom starosti. V pripovedi spominov se izmenjujeta dva glasova, pripovedovalkin otroški in pripovedovalkin odrasli. Kaj je zanju značilno? 

Vzemite si prvih 5 minut, da v alinejah odgovorite na ta vprašanja.

Seveda pisanje eseja ni čisto tako preprosto, vseeno pa boste imeli z odgovori dobro podlago za nadaljnje razmišljanje in členitve.

Nato določite problem, ki ga boste v jedru zagovarjali ali ovrgli. Več o zgradbi eseja smo govorili v tej objavi

Pri eseju je zlasti ključno vaše stališče do obravnavane teme, ki ga v jedru eseja utemeljujete, argumentirate, opisujete, primerjate itd. Več o tem si lahko preberete v objavi o merilih.

Vse pisne izdelke, ki jih boste napisali na podlagi zgornjega primera razpravljalnega eseja, lahko do 25. 4. pošljete na literarnica@gmail.com. Na vašo željo vam bom podala opisno oceno s predlogi, kako besedilo še izboljšati.

Kako bi pa vi pripovedovali svoje otroštvo?

Foto: delo.si

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni.
    Zanima me, kakšno tezo bi lahko postavil v uvodu mojega spisa, ki opisuje šolo in igro v otroštvu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljen. Pri določanju teze izhajaš iz naslova in navodil, ki jih boste prejeli na preizkusu. Za več pa mi lahko pišeš na literarnica@gmsil.com. Lp.

    OdgovoriIzbriši