petek, 3. oktober 2014

Kaj je ustvarjalno razmišljanje?

O koristnostih ustvarjalnega pisanja na učenje in učni proces smo na Literarnici že pisali. 

Verjetno ni treba posebej poudarjati (pa vseeno bomo :)), da ustvarjalno pisanje spodbuja tudi ustvarjalno razmišljanje.


V današnji objavi bomo poudarek namenili slednjemu. Definicijo povzemam po BussinessDictionary, ker je kratka in jedrnata.

Ustvarjalno razmišljanje je način gledanja na problem ali situacijo s sveže perspektive, ki spodbuja neobičajne rešitve. Ustvarjalno razmišljanje lahko spodbujamo tako preko nestrukturiranega procesa razmišljanja kot je viharjenje možganov kot tudi preko strukturiranega procesa kot je lateralno razmišljanje. 

Latentno razmišljanje - izraz je vpeljal britanski psiholog dr. Edward de Bono - je tehnika proizvajanja idej in reševanja problemov, s katero ustvarjamo nove koncepte in pogled na stvari na nove načine. Med tem ko logično ("vertikalno") razmišljanje razvija izbrano idejo, stransko ("latentno") razmišljanje izzove sveže ideje ali spremeni ustaljeni okvir razmišljanja. In medtem ko vertikalno razmišljanje poskuša premagati težave, jih lateralno razmišljanje poskuša obiti s povsem drugačnim pristopom.

Na kratko bi lahko latentno razmišljanje označili kot drugačno, ne ravno ustaljeno razmišljanje, pogled z drugega zornega kota.

Za takšno razmišljanje si prizadevamo tudi na Literarnici, kjer se bomo posvečali predvsem ustvarjalnemu razmišljanju, ki ga lahko spodbujamo preko vaj ustvarjalnega pisanja.

Foto: brandsenz.blogspot.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar