petek, 12. september 2014

Priprave na pisanje eseja

Vsake dobre priprave se začnejo pri branju!
Rubriko Matura vsako leto začnem z objavo, ki govori o pripravah na esej. In ker se mi zdi za dobro pisanje zelo pomembno, da tudi veliko beremo, začnimo tudi tokrat pri osnovah in te se začnejo pri ravno branju. 

Verjamem, da marsikomu ta način priprav ni po godu, a mislim, da je lahko z  malo dobre volje tudi branje zelo zabavno. Predvsem pa vam bo celotni proces priprav vzel veliko manj časa, kot boste na začetku mislili.

Deli, ki ju bomo letos obravnavali verjetno že dobro poznate, vsaj po avtorju in naslovu, če ne drugače, zato se lotimo priprav.

Najprej obe deli preberite. V tej prvi fazi vam še ni treba razmišljati, kaj in zakaj ali kako sta avtorja pisala, o slogovnih elementih, tematiki itd. Na koncu lahko vsebino obeh del strnete v kratko obnovo ali napišete povzetek.

Če se vam med branjem preveč "vsiljujejo" lastne misli in ideje, se lahko takoj lotite druge faze, ki zajema vodenje tako imenovanega dnevnika branja, ko si med branjem zapisujete lastna razmišljanja o prebranem, pisateljeve misli, ki se vam še posebej zasidrajo v spomin, vaša občutja o prebranem in tudi vse misli, ki se vam ob branju utrnejo pa na videz nimajo nobene povezave s prebrano vsebino.

Priporočam tudi, da razen omenjenih del, še ne raziskujete ozadja napisanih del, obdobja, življenja pisateljev itd. Naj bodo vaše misli le vaše. Naj izhajajo iz vašega doživljanja obeh romanov, ne da bi se vam vsiljevala priučena literarna kritika.

tretji fazi - da, to pomeni tudi tretje branje, se lotite poglobljenega, razčlenjujočega branja. Tokrat imejte v mislih tudi izbran tematski sklop: Otroštvo. Osredotočite se na tematiko, kako je opisana, kakšno vlogo ima v delu, kakšne občutke sproža v literarnih likih.

četrti fazi se lahko posvetite širšemu raziskovanju del. To pomeni, da preberete avtorjeva življenjepisa, deli umestite v ustrezno literarno obdobje, preučite zgodovinsko ozadje, v katerem sta deli nastali ter to novo pridobljeno znanje povežite z že usvojeno literarno teorijo, ki ste jo obravnavali pri pouku.

Se sliši zapleteno? Verjemite, da ni. Res pa je, da takšne priprave od vas terjajo nekaj vztrajnosti in zavzetosti.


Se že pripravljate na esej na maturi? Imate svoj način priprav? Delite jih z ostalimi v komentarjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar