petek, 15. avgust 2014

Zakaj sem se na dopustu izognila "poletnemu branju"?

@Literarnica


Pa sem nazaj! 

Letošnji dopust mi je resnično ustrezal. Ne samo da sem si napolnila baterije, temveč tudi da sem popolno odklopila.

Pred odhodom sem se veselila vseh knjig, ki jih bom prebrala in sem jih pridno zbirala na "kupček". Ta je bil res velik, saj sem letos na dopust vzela (samo) e-bralnik, torej ogromno zalogo čtiva.

A se je pred odhodom zgodilo nekaj pomembnega. Za cilj letošnjega dopusta sem si zadala tudi popolni odklop. In to mi je dalo misliti, da odklop pomeni tudi odklop od knjig in branja!

Nekje junija vsako leto se začnejo počasi pojavljati pisani seznami poletnega branja in knjig, ki jih je treba to poletje obvezno prebrati. Knjižnice so izropane in vesoljno prebivalstvo za čas svojega dopusta postane zagrizen bralec.

Kot strastna bralka in ljubiteljica knjig ne samo po vsebinski, temveč tudi fizični plati, berem skozi vse leto: berem tako leposlovje več ali manj vseh žanrov kot tudi strokovne knjige. Do knjig delim posesivno-ljubezenski odnos. Vonj novo tiskane knjige se mi zdi omamljajoč in vem, da nisem edina obsedena vohalka knjig. Berem, da knjige včasih kar požiram ali jih samo nežno opazujem, spet drugič me tako prevzamejo, da njihov svet postane vsa moja realnost. Priznam, kakšne knjige oziroma njihove zgodbe me tudi dolgočasijo.

In ker tako do literature in knjig čutim že od otroštva, sem se letošnji dopust odločila bralno stavkati in se v celoti posvetiti živim junakom mojega življenja. Saj zame branje in bogastvo knjig, ki ga ponujajo, ni muha dnevnica ali sezonsko opravilo.

Kakšno pa je bilo vaše poletne branje? Ste se knjig nabrali do naslednjega dopusta ali si boste z branjem krajšali tudi jesenske, zimske in pomladne dni?

Foto: zalozba-meander.si

2 komentarja:

  1. Jaz nisem na morju skoraj nič prebrala. Raje sem samo poležavala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kdaj pa je pa tudi samo to potrebno, kajne? Časa za branje bo še dovolj skozi leto :)

    OdgovoriIzbriši