petek, 18. julij 2014

Štiri navade, ki krepijo ustvarjalnost


Redno spremljam bloge nekaterih tujih pisateljev, ki pišejo svojih pisalnih navadah, o založništvu, trženju in drugih aspektih pisanja in izdajanja knjig.

Včasih so njihovi članki zelo strokovni, včasih se tičejo njihovih opažanj ali ugotovitev v procesu pisateljevanja, včasih pa so objave povsem  osebne; pišejo o svojih ugotovitvah ne v smislu pisanja kot poklica, temveč pisanja kot vsakdanjika.

Mnogi ob pisanju razvijejo marsikatero koristno lastnost, ki njihovo ustvarjalnost še spodbuja in jo krepi.

Njihove ugotovitve lahko strnem v štiri navade, ki krepijo ustvarjalnost:


  • Redno pisanje: redno pisanje zahtevo veliko mero samodiscipline in organiziranosti, hkrati pa pisatelji ugotavljajo, da so z rednim pisanjem tudi veliko bolj ustvarjalni, kot so bili, ko so pisali le občasno. Redno pisanje spodbuja redno ustvarjalno razmišljanje in osredotočanje na tematiko besedila, ki sproži vrsto idej, kako zgodbo razviti.
  • Redno in bolj zdravo prehranjevanje: čedalje več pisateljev poudarja pomembnost rednega in zdravega prehranjevanja. Opažajo, da z uživanjem prekomernih količin kave in prigrizkov med obroki izgubljajo potrebno energijo za pisanje. Tudi njihove misli niso tako zbrane. Z rednim in zdravim prehranjevanjem pa se jim je povrnila še prepotrebna energija, ki jo potrebujejo za pisanje.
  • Redna vadba: je še en vidik, ki pripomore k večji ustvarjalnosti. Pisatelji opažajo, da so z redno vadbo veliko bolj zbrani in sproščeni, kar jim omogoča, da so bolj odprti za številne nove in ustvarjalne ideje, imajo energijo za pisanje in so ob tem zelo zbrani.
  • Redno spanje: tega potrebujemo prav vsi. Brez rednega in zadostnega spanja naslednjega dne nismo prav učinkoviti. Se strinjate? Tudi težje se zberemo, kaj šele da bi morali o čem intenzivno razmišljati! Nekateri pisatelji pri svojem pisanju redno uporabljajo svoje sanje, tako da se med spanje spočijejo, hkrati pa si naberejo snovi za svoje zgodbe. To pa je ustvarjalnost!
Kaj pa vi mislite? Lahko z dobrimi navadami krepimo ustvarjalnost ali je za vas ustvarjalnost nekaj kar se ne more "uokviriti"?

Foto: www.blisslifestyle.net


Ni komentarjev:

Objavite komentar