sreda, 12. junij 2013

3 razlogi, zakaj je za pisanje pomembno spodbudno okolje

Pisanje je že samo po sebi zahtevo delo, za pisatelja nagrajujoče že v samem procesu. Drži pa se ga nekaj stereotipov, zaradi katerih je pisanje lažje, če imamo okoli sebe ljudi, ki nas podpirajo.


Ste že kdaj slišali, da pisanje ni resno delo? Da se s pisanjem ne moreš preživljati? To sta le dva stereotipa o pisanju, s katerima ti ljudje radi postrežejo, ko omeniš, da pišeš. Četudi držita (vsaj po prepričanju večine), pa imamo pisatelji dovolj drugih razlogov, zaradi kateri je podpora naših bližnjih nujna. Ali vsaj dobrodošla.

Držati se zaveze pisati vsak dan je naporno, kaj šele ko pridejo na vrsto izčrpanost, milijon drugih opravkov, bolezen, dvomi - osebno imam tudi kar nekaj dni, ko se mi enostavno ne da pisati. Zato je pomembno, da imamo ob sebi ljudi, ki spoštujejo naše delo, če zaradi ničesar drugega, zato, ker je pomembno nam. Ni jim treba razumeti, zakaj radi pišemo. Ni jim treba pričakovati, da bomo s tem zaslužili za vsakdanji kruh. Ni jim treba deliti prepričanja, da je vredno. Vseeno pa nas lahko pri naših prizadevanjih podpirajo in nam stojijo ob strani.

In podpora je pomembna vsaj zaradi treh razlogov:

1.       ČAS: za pisanje je potreben čas. In pomembno je, da ga imamo na voljo, da se lahko odmaknemo in pišemo. V natrpanem vsakdanjiku to niti ni tako lahko, od nas in naših bližnjih zahteva nekaj usklajevanja: če si vzamem čas za pisanje preden gresta otroka spat, pomeni, da mora ta čas za njiju poskrbeti partner. In že sama možnost, da si kdaj vzamem ta čas, se mi zdi pravi luksuz. Prav tako imam občutek, da sem v tem času veliko bolj produktivna.

2.       MOTIVACIJA: brez podpore je težje ohranjati motivacijo za pisanje. Včasih imamo občutek, da se besede same pišejo na papir, spet drugič nikakor ne najdemo »navdiha« za pisanje. V takih trenutkih je prijetno imeti podporo svojih bližnjih, saj se nam motivacija hitreje spet povrne, kot bi se brez ustrezne podpore. Kljub temu da počnemo nekaj, kar ljubimo, je motivacija vedno ključna za vztrajanje v pisanju.

3.       POTRDITEV: s podporo dobimo tudi priznanje, potrditev, da je to, kar počnemo – pišemo, vredno. Vredno truda, vredno časa, pa čeprav samo za to, ker nam je všeč. Potrditev nam vedno ugaja, ne glede na to kaj delamo, naredimo ali si želimo.


Sama sem doživela obe različici. Tisto stereotipno in tudi tisto spodbudno. K sreči se slednja dogaja zdaj, da se lahko z odprtim srcem prepuščam strasti, ki je bila nekoč sanje.

Kakšni pa so vaši razlogi za pisanje? Kaj vas motivira in kaj vas od pisanja odvrača?

Ni komentarjev:

Objavite komentar